A magasba emelkedett az amerikai űrkutatási hivatal Ingenuity nevű helikoptere a Marson, és ezzel első ízben repült egy ember alkotta eszköz egy másik bolygó felszíne fölött.

Az 1,8 kilogramm súlyú, lítium-ion akkumulátor hajtotta miniatűr helikopter sikerrel a magasba emelkedett hétfőn és rövid ideig egy helyben lebegett, majd visszatért a Mars felszínére – írja az MTI a NASA közleményére hivatkozva.

A kísérleti helikopternek ez volt az első tesztrepülése, amelyet műszaki problémák miatt többször is el kellett halasztani.

A kaliforniai repülésirányítók azután erősítették meg a sikeres tesztrepülést, hogy az Ingenuityt több mint 65 méteres távolságból megfigyelő Perseverance marsjáró révén beérkeztek az első adatok.

A földi irányítóközpont képernyőin nem sokkal később megjelent az első fekete-fehér kép, amelyet a marsi felszín felett lebegő helikopter készített saját árnyékáról, majd a Perseverance színes felvételei is befutottak a vörös bolygóra visszaereszkedő helikopterről.

A tesztrepülés alkalmával a drónnak minden kitűzött célt sikerült teljesíteni, köztük a felszállást, a lebegést, az ereszkedést és a landolást.

A marshelikopter a tervek szerint öt fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani a Mars rendkívül ritka légkörében és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Borítókép: Pixabay/BrunoAlbino