Kína és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt – áll két ország vasárnap közzétett közös nyilatkozatában, amit a távirati iroda szemlézett.

A kínai környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a dokumentumot John Kerry amerikai és Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi megbízottak e héten Sanghajban folytatott megbeszélései nyomán tették közzé.

„Az Egyesült Államok és Kína elkötelezett amellett, hogy egymással és más országokkal együttműködjön a klímaváltozás kérdésében” – áll a közös nyilatkozatban. Megállapodtak abban, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsájtás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek teljesítése érdekében.

A nyilatkozat szerint a két ország megállapodott olyan konkrét, a kibocsájtást csökkentő intézkedések megvitatásában is, mint az energiatárolás, illetve a levegőbe jutó szén-dioxid megkötése. Peking és Washington egyben ígéretet tett arra, hogy a lehetőségekhez képest maximálisan támogatni fogja a fejlődő országokat abban, hogy átálljanak az alacsony szén-dioxid-kibocsájtású energiaforrásokra.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szénkibocsátója. A klímavédelmi párbeszéd megszakadt Donald Trump idén befejeződött amerikai elnöksége alatt, mert egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből azzal az indoklással, hogy a megállapodás tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalkozásokat. Utódja, Joe Biden ugyanakkor visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, a jövő héten pedig kezdeményezésére klímacsúcs-videokonferenciát tartanak.

Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ-közgyűlés tavaly szeptemberi ülésszakán bejelentette, hogy Kína 2030-tól jelentősen csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátását, és azt tervezi, hogy 2060-ra eléri az úgynevezett szénsemlegességet.

Borítókép: Flickr.com