A hajók motorja, a vonóhálóval történő halászás, az olajkutak működése, a mélytengeri bányászat és egyéb emberi tevékenységek mind zajszennyezéssel járnak az óceánok, tengerek élővilágára nézve. Mivel azonban ezeknek a tevékenységeknek jelentős része tavaly tavasszal, a világjárvány kitörésekor leállt, a vizek mélye is „megnyugodott”. Erre jutottak kutatók egy nemzetközi együttműködés keretében készült kutatásban, amelynek során 231 víz alatti mikrofonnal vizsgálták az óceánokat – írja a Hvg.hu a The Guardian cikke alapján.

A lap cikke szerint a nemzetközi vizek tavaly márciusban, áprilisban és májusban voltak a legcsendesebbek, nyáron azonban, amikor újra beindult a nemzetközi tengeri kereskedelem, ismét nagyon zajos lett a víz alatti világ.

Az írás kitér arra, hogy a fényszennyezéshez hasonlóan az ember által generált zajoknak is környezetszennyező hatásuk van, akár a víz alatt is, hiszen sok állat hanghullámok alapján tájékozódik és kommunikál egymással. Az alacsony frekvenciájú jelek akár többezer kilométert is tudnak haladni a víz alatt.

Jesse Ausubel, a Rockefeller Egyetem Emberi Környezet Programjának igazgatója a The Guardiannek elmondta: 2020-at a „csendes óceán évének” fogják nyilvánítani, eredményeiket a következő hónapokban több tudományos szaklap is publikálni fogja.

Borítókép forrása: Pixnio