Ha a havas, jeges, esős április valaminek biztosan jót tett Magyarországon, az a vízeséseink látványa. Talán a szalajka-völgyi Fátyol-vízesést leszámítva ritkán gondolunk rájuk hazánk legnagyobb természeti látványosságai között, a többségüknek a léte sem közismert, elrejtik magukat a tömegturizmus elől. Elsősorban az Országos Kéktúra útvonala közelében találjuk meg őket, Budapesttől egynapos túrára, kirándulásra is elérhető távolságban.

Jegenye-völgyi vízesés, a Budai-hegység ritkasága

Fővárosunkhoz a legközelebb található az a vízesés, amelyet talán a legkevesebben ismernek. A Budai-hegység és a Pilis határvidékén, Solymár közelében azz Országos Kékről egy könnyű sétával, jelzett úton közelíthető meg Remeteszőlős után. A másik irányból, Solymár felől biciklivel, babakocsival sem nagy bravúr ide eljutni. A Paprikás-patak táplálja, és persze a tavaszi esők, áradások.

A Bükkös-patak vízesései a Pilisben

Egy hegységgel északabbra, a Pilisben vár ránk a Dömörkapu gyönyörű, többlépcsős vízesése, amely szintén kétirányú megközelítést kínál: egyet a kéktúrázóknak, egyet a kerékpárosoknak, babakocsis családoknak. A kéktúrázóknak Pilisszentlászlótól délre, a Som-hegynél érdemes ide jelzett úton letérniük, a kerekeken érkezőknek keletről, Szentendre felől. E jelenséget a Bükkös-patak alázuhanásának köszönhetjük.

A Bükkös-patak lejjebb, Szentendre felé mindjárt még egy vízesést összehozott nekünk. Csapadékos időszakban szintén valódi látványosság.

Az Ördögmalom-vízesés Visegrád közelében

Még egy hegységgel északabbra, a még eggyel vadregényesebb Visegrádi-hegységben Dobogó-kőről nem lehetetlen vállalkozás – bár nem is olyan egyszerű – felkeresni a felettébb népszerű Rám-szakadék vízesését, míg Pilisszentlászlónál a kékről északra kitérve a hangulatos, sziklás, de családbarát Apát-kúti-völgyben találjuk magunkat. Alighanem legnagyobb vonzerejét az Ördögmalom-vízesés jelenti. A kettő vagy több kerékkel érkezők Visegrádról találnak könnyen ide. Összességében nem kevesebb, mint 25 métert zuhan alá a víz, ami hazai viszonylatban tekintélyesnek számít.

A Római-fürdő a Bakony szívében

A Dunántúl talán legismertebb vízeséséhez egy métert sem kell letérni az Országos Kékről a Bakonyban. Egyre többen gondolják úgy, hogy a Bakonynána és Jásd közötti szakaszon található Római-fürdő kedvéért önmagában is érdemes gyalogolni egyet, és még senki nem bánta meg.

Nem véletlen, hogy valaha a hegység hírhedt betyárjai is a közelben tanyáztak.

Bár őket nem annyira a természet kincsei érdekelték, inkább másokét rejtették el errefelé. A közelben a Gaja-patak szurdokvölgyével vagy éppen Jásd és Tés, szintén a Kéktúra mentén található malmaival egyedi látnivalók sorozata vár ránk.

Vízesések a Mátra nyugati és keleti kapujában

A Mátra nyugati és keleti oldalán szintén nem megközelíthetetlen vízesésekre lelünk. A Kéktúra útvonalát Ágasvárnál, a hegyvidék legkülönlegesebb formájú csúcsánál Mátrakeresztes felé, a Felső- és Alsóvízesésért érdemes átmenetileg elhagyni.

A gyönyörű fekvésű faluból is könnyen el lehet ide jutni, csupán néhány száz métert kell megtenni.

Kevesen teszik, így szinte érintetlen, mohás kövekkel teli erdőben lelhetünk a két, egyenként négyméteres vízesésre, amely az igényes túrázóknak tartogatja a szépségét.

Sokkal ismertebb a Mátra keleti nyúlványainál az Ilona-völgyi vízesés, amely tízméteres magasságával kuriózum itthon. A legtöbben északról, Parádfürdőről közelítik meg, a gyalogtúrázók pedig délkeletről, a Kéktúra egyik leggyönyörűbb szakaszánál, a Markazi-kapunál találnak rá, mindössze két kilométeres kitérővel.

A Fátyol-vízesés: menyasszonyjelölteknek a Bükkben

A magyar vízesésesek királyát, a bükki Fátyol-vízesést ennyire sem kell bemutatni, legfeljebb az alkalmas időpontot kell jól eltalálni a látogatására. Leánykéréseknek is tökéletes helyszíne, más kérdés, hogy egy ilyen meghitt pillanatot meg tudunk-e élni egy hétvégi tömegnyomorban.

Aki teheti, egy csendes hétköznapon keresse fel az igazi szépségét csak ilyenkor megmutató Szalajka-völgyet.

A 28 lépcsőfokból álló Fátyol-vízesésért a kéktúrázók a Bükk-fennsík nyugati pereméről ereszkedhetnek alá néhány kilométert, jelzett úton.

Kiemelt kép: Pixabay