A globális átlagnál is nagyobb hőmérséklet-emelkedés, a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása és a növekvő kiszámíthatatlanság miatt a hazai mezőgazdaságnak egyre fokozódó növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülnie.

Az emelkedő tavaszi hőmérséklet miatt nő a vegetációs időszak hossza, ami különösen a hosszabb tenyészidejű növények számára lehet kedvező, a vegetációs időszak korábbi kezdete ugyanakkor a növekvő változékonysággal párosulva paradox módon növekvő fagykockázatnak teszi ki a mezőgazdaságot. Az idei évnek is komoly fagykárokkal és aszályos időjárással futott neki a mezőgazdaság, és a jövőben is számolnunk kell hasonló tavaszi jelenségekkel – írja az Agroinform.hu.

A hőmérsékleti értékek egész évre jellemző általános emelkedése mellett a kártevők áttelelését segítő enyhe telek, a tavaszi gabonák vetését akadályozó csökkenő tavaszi csapadékátlagok, és az időben és helyben szélsőségesen koncentrált csapadékmennyiségek okozzák a mezőgazdaság számára a legnagyobb meteorológiai kihívásokat.

Borítókép: Pixabay/ aristu