Határozatban utasította el Pécs polgármestere, hogy lakópark épülhessen a Mecsek oldalában lévő egykori Mandulás kemping területén, közölte az MTI.

Kedves pécsiek,szeretném megosztani gondolataimat a Mandulás kemping ügyében, ami az elmúlt napokban jól bemutatta,…

Közzétette: Péterffy Attila – 2021. április 13., kedd

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: “óriási vihart kavart” az elmúlt napokban, hogy a háromhektáros, az 1960-as évek vége és a 2000-s évek eleje között kempingként működő, a város északi határán található, fákkal, bokrokkal borított terület tulajdonosa a pécsi építési szabályzat módosítását kezdeményezte.

A módosítás azt a célt szolgálta volna, hogy az ingatlanon a jelenlegi, kismértékű beépíthetőséget és szállófunkciót előíró építési szabályok lehetővé tegyék lakópark építését is.

Péterffy Attila közölte: az indítványt megtárgyalta és leszavazta a városfejlesztési bizottság, így a testület ajánlásának megfelelően kedden “határozatban utasította el a magántulajdonos kérelmét”, ezzel – írta továbbá – “eldőlt, hogy nem lesz lakópark a Mandulásban, mert az építési szabályzat ezt nem teszi lehetővé”.

Egyúttal – jelezte a kommünikében – azt is kérte a terület tulajdonosától, hogy “jó gazdaként kezelje az egykori kempinget, (…) tegye rendezetté a területet és a betonromokat takarítsa el”.

A polgármester közleményében kitért arra, hogy az építési szabályzat módosítása nagy munka, az önkormányzatnak több mint 300 kisebb-nagyobb módosítási tervet kell elbírálnia. Határozott cél – tette hozzá -, hogy a város jövőbeni arculatát meghatározó rendeletmódosítást a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd előzze meg.

Szerinte a Mandulás ügyében kialakult, “nagyrészt politikai célú hercehurca” arra világított rá, hogy a jelenlegi gyakorlat nem megfelelő és az építési szabályzat módosítása ügyében még szélesebb körű egyeztetésekre van szükség.

Közölte: kedden arra utasította a Pécsi Közgyűlés bizottságait, hogy az építési szabályzat módosításával kapcsolatos napirendet csak előzetes engedélye alapján tárgyaljanak a jövőben, a hivatalos eljárás megkezdését előzze meg a változtatási tervek szakmai és civil egyeztetése, és a bizottságok elé már csak konszenzuson alapuló, széles támogatottságú javaslatok kerüljenek.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) városházi frakcióvezetője, képviselője újságírók előtt múlt pénteken jelentette be, hogy az általa képviselt szervezet tiltakozik a Mecsek oldalában lévő egykori Mandulás kemping területének beépítése ellen.

Kővári János akkor annak a félelmének adott hangot, hogy a baloldali városvezetés a területen nagy kiterjedésű “luxus lakópark” építését segítené elő az építési szabályzat módosításával.

A politikus elfogadhatatlannak tartotta a tervet, mert a körbekerítetlen, így a kiránduló pécsiek és a turisták által is látogatott telek Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik, azon több száz fa áll, így sokkal inkább a természetnek kellene – akár turisztikai céllal – visszaadni, semmint “luxuslakások miatt letarolni” – mondta.

A politikus pénteken kilátásba helyezte, hogy az ÖPE – várhatóan a Mecsek-oldalért aggódó pécsiekkel együtt – mindent megtesz a döntés, illetve a beruházás megakadályozásáért, mert szerintük az elképzelések a “közérdekkel szemben állnak, azok pusztán üzleti és magánérdekeket szolgálnak”.

A bejelentést követően az elképzelések megvalósítása elleni tiltakozás részeként online petíció indult, továbbá az érintett területen és annak környékén a beruházást ellenző feliratokat helyeztek el ismeretlenek.

A Pécsma.hu vette észre, hogy ezek után a polgármester a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy : “nincs, és soha nem is volt politikai szándék ilyen lakópark építésére, ezért nincs mitől megvédeni a Mandulást”. Amint fogalmaz, a “közelmúlt politikusai” gátlástalan módon félrevezették ez ügyben az embereket, ügyet, mozgalmat kerekítettek a semmiből. “Tiszteletlenségre és felelőtlenségre utal a magatartásuk, amely alkalmas arra, hogy alaptalan félelmet generáljon, és ezzel bomlassza a pécsiek közösségét” – írja Péterffy. A polgármester itt elsősorban Kővári Jánosra, a Fidesz-szövetséges ÖPE vezetőjére utalhat, aki a hétvégén egy olyan fotót közölt közösségi oldalán a témában, amin a volt kempinggel szemben lévő Mandulás játszótérnél áll. Már a poszt alatt többen felhívták a politikus figyelmét, hogy ennek a játszótérnek nem sok köze van a volt kempinghez, mire a képviselő úgy reagált, hogy a fotót csak “figyelemfelhívásnak” szánta.

A borítókép illusztráció:Ben_Frieden/Pixabay