Újfajta globális vállalati adózási tervet ajánl a fejlett országoknak az amerikai Biden-kormányzat. Az elképzelés nyomán a nemzeti kormányok több bevételhez jutnának az adó-minimalizáló multicégektől. Az elnök pedig megemelhetné a hazai vállalati adót, hogy ebből pénzelje fejlesztési terveit – írja az Infostart.hu.

A világ legnagyobb cégei a helyi vállalati adó alapján adózzanak az olyan országokban ahol aktívan jelen vannak.

Ez véget vetne a jelenlegi gyakorlatnak, hogy Európában a nagy multik például az alacsony vállalati adót kivető Írországba jelentkeznek be, és más államokban aránytalanul keveset fizetnek be a helyi államkasszába.

Ez az amerikai Biden-kormányzat javaslata a világ ipari országait tömörítő OECD-nak. Az alku részeként globális szinten meghatároznák a vállalati adó alsó szintjét. Washington számára ez azért lenne előnyös, mert a többiekkel egyetértésben megemelné a vállalati adószintet és így mások nem tudnának „alávágni”. A befolyó pénzből Joe Biden elnök masszív infrastrukturális fejlesztést tervez hazájában.

A párizsi székhelyű OECD-nek elküldött washingtoni elképzelés vázlatát megszerezte a Financial Times. Az anyagból kiderült, hogy a világ legnagyobb cégei – így az amerikai technológiai óriások – globális profitját adóztatnák, függetlenül attól, hogy fizikailag jelen vannak-e egy adott országban.

Bidenék egy másik reménye az, hogy az alkuajánlattal leállíthatják azt a trendet, hogy egyes országok saját digitális adóval sújtják az amerikai technológiai cégeket. Cserébe korlátoznák a multik lehetőségeit az adómérséklésre például úgy, hogy az egyik országban megtermelt profitot olyan helyre mozgatják, ahol jóval alacsonyabb adót kell fizetni utána.

Otthon a Biden-kormányzat arra készül, hogy a következő 15 évben 2,5 billió dollár értékben növeli a vállalati adóbevételeket, hogy ebből finanszírozza meg több mint 2 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési, megújuló energia- és iparfejlesztési terveit.

A Fehér Ház ajánlata továbbá az több európai országnak, hogy ne saját hatáskörben vessenek ki masszív digitális adót az amerikai technológiai cégekre, hanem a vállalati adóalku részeként jussanak hasonló bevételhez a területükön jelenleg kevés adót fizető cégektől.

Borítókép: Wikimedia/Gage Skidmore