Több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel – írja a Greenfo.hu. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet kutatóinak eredményeire hivatkozva.

A MATE Kaposvári Campus Természetmegőrzési Tanszékének kutatói vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a baglyok költőhelyét jelentő templomtornyok kivilágítása milyen hatással van a főként szürkületben vadászó gyöngybagoly és a kimondottan éjszakai aktivitású macskabagoly viselkedésére.

Vajon okoz-e valamilyen különbséget, ha az adott bagoly sötét helyen vagy fényes díszkivilágításban úszó tornyokban talál költőhelyet?

Az 1988-2016 közti időszakból származó adatok elemzésekor kiderült, hogy mindkét vizsgált faj esetében magasabb a költésszám, ha az élőhelyet jelentő templomtorony nincs kivilágítva. Sem a gyöngybagoly, sem a macskabagoly esetében nem volt ugyanakkor különbség a tojásszám, a kikelt és kirepült fiókák száma, valamint az első tojás lerakásának ideje tekintetében a kivilágítás megléte vagy hiánya szempontjából. A két faj költéseit összevetve a kutatók azt is megállapították, hogy az éjjel aktív macskabagoly jobban kerüli a kivilágított tornyokat, mint a néha nappal is vadászó gyöngybagoly.

Fentiek alapján fontos, hogy a közvilágítás tervezésekor az élővilágot érintő hatásokat is figyelembe vegyék a szakemberek, melyre világviszonylatban is kiváló példát jelent a közelmúlt környezetbarát fejlesztése.

Jelentősen csökkent ugyanis a fényszennyezés a Kaposvár melletti Bárdudvarnokon megvalósult közvilágítási felújítás révén, ahol a lámpák az égbolt irányában teljesen ernyőzötté váltak, és csak oda világítanak, ahol az mindenképpen szükséges.


A MATE Kaposvári Campus kutatói szerint ez a fejlesztés egyfajta minta is lehet a jövőben, hiszen egyre több az olyan cég, akinek fontos, hogy kevésbé fényszennyező termékeket állítson elő és értékesítsen.

Borítókép: Pixabay/JonPauling