A Párbeszéd a parlament plenáris ülésének döntését kéri arról, hogy Kövér László házelnök márciusban 8,2 millió forintra büntette a párt frakcióvezető-helyettesét.

 Tordai Bence szerdai, online sajtótájékoztatóján az előzményeket ismertetve azt mondta, hogy a kormány tavaly év végén 9,3 milliárd forintnyi fejlesztésre szánt forrást vont el a II. és III. kerületi orvosi szakrendelőktől, ami Varga Mihály felelőssége, mert a pénzügyminiszter tagja a kormánynak, ráadásul a II. és a III. kerület egyéni képviselőjeként került be a parlamentbe.

Tordai Bence hozzátette: a parlament üléstermében arra kérte Varga Mihályt, csatlakozzon aláírásával a Párbeszéd azon kezdeményezéséhez, ami a Hajdú-Bihar megyébe tervezett MotoGP-pályára és a vadászati világkiállításra szánt forrásokból csoportosítaná át az elvont pénzt a rendelőintézeteknek. Ezért a parlamenti ülésteremből távozóban lévő miniszter után ment és „kedvesen, tisztelettudóan megszólította – idézte fel, elismerve, hogy beszélgetésüket megpróbálta felvenni a telefonjával.

Hozzátette, Varga Mihály azonban „meggondolta magát, mégsem ment ki a teremből, visszafordult, és azzal a lendülettel, engem meglökve visszament a helyére”.

A frakcióvezető-helyettes szerint a házelnök ezt értékelte úgy, hogy ő sértette meg az országgyűlési törvényt, és ezért büntette meg több mint nyolcmillió forintra.

Tordai Bence alaptalannak, igazságtalannak, jogtalannak és aránytalannak nevezte a büntetést. Hangsúlyozta, kezdeményezésükre az esetet a mentelmi bizottságban megtárgyalták, de ott szavazategyenlőség alakult ki, ezért fordulnak a plenáris üléshez. Hozzátette, kérték a bizottságot, hogy nézze meg az ülésteremben működő kamerák felvételeit, de a testület ezt elutasította. A politikus jelezte: azért is fellebbeztek, hogy kimerítsék a hazai jogorvoslati lehetőségeket, és utána nemzetközi fórumok elé vihessék az ügyet.

Borítókép: Patera Kamilla