Nemcsak a vadászoktól van nyugta az állatoknak, hanem csendesebbekké is váltak a vizek – írja az Infostart.hu.

Kevesebb vízi radar, hajóforgalom és építkezési zaj: ami az embereknek nem feltétlenül hozott pozitív fordulatot, az a bálnák életében nem várt békességet jelent. A koronavírus-járványnak köszönhetően nyugodtabbá és csendesebbé váló vizek Ari Friedlaender amerikai tengerbiológus és ökológus szerint pozitív változást jelentettek.

„Azzal, hogy az emberi tevékenység keltette zaj szintje csökkent, a bálnák testében a stresszhormon szintje is alacsonyabbá vált” – mondja a tengerbiológus, aki szerint a stressz éppen úgy hat a bálnákra, ahogyan ránk,emberekre. Megváltozik viselkedésük, fizikális és mentális teljesítményük romlik, ráadásul a tartós stressznek hosszú távú hatásai is lehetnek egészségükre.

Stressz hatására a bálnák kevesebb utódot hoznak világra, mint egyébként tennék. Ennek következtében a bálnaállomány nem nő olyan mértékben, ahogyan korábban.

Van a pandémiának még egy olyan következménye is, amelyet a bálnákért aggódók örömmel fogadtak: a járvány segített felgyorsítani a kereskedelmi bálnavadászat végnapjainak eljövetelét. Ma már csak Izland, Japán és Norvégia él ezzel a gyakorlattal. Izlandon tavaly két cég is felfüggesztette a bálnavadászatot arra hivatkozva, hogy képtelenek lennének távolságot tartani munka közben. Az IP-Utgerd bálnavadász társaság ügyvezető igazgatója, Gunnar Bergmann Jonsson úgy nyilatkozott, soha nem is tér már vissza a vadászathoz, és a kereslet is csökken.

Az emberek arra is rájöttek, milyen érzéketlen dolog végezni egy állattal, amely vadászat nélkül akár száz évet is élhet – mondja Heimir Hardarson hajóskapitány, aki hajóján bálnamegfigyelő utakra viszi az érdeklődőket.

Borítókép: Pixabay/ArtTower