Az olasz kormány jóváhagyta a terveket a nagy tengerjáró hajók kitiltására a velencei városközpont közeléből – írja a Dehir.hu.

A nagy tengerjáró hajók évek óta vitaforrást képeznek Velencében. Most már csak a történelmi városrésztől messze köthetnek ki. A római kormány közölte, hogy várja az ajánlatokat a történelmi városrészektől megfelelő távolságra lévő, az utasszállító és konténerhajók számára létesítendő kikötőhelyek megépítésére. Dario Franceschini kultúráért felelős miniszter szerint egy vonatkozó határozat előírja, hogy a nagy tengerjáró hajóknak a Velencei-lagúnán kívül kell horgonyozniuk.

Mindez megfelel az UNESCO által támasztott követelményeknek is. Korábban több miniszter is előterjesztett már terveket az új horgonyzóhelyek kialakítására vonatkozóan.

A kritikusok szerint a hatalmas vízi járművek nem csupán szemet sértőek, hanem fenyegetést jelentenek a környezetre is és fékezhetetlen turistaáradatot eredményeznek. Az ellentábor szerint azonban a hajók jelenléte munkahelyeket teremt a városban.

Borítókép: Pixabay/ EdiHoch