Újabb olyan építkezésről ír Karácsony Gergely a Városligetben, amelyről a városvezetés nem tudott. Mint Facebook-oldalán a főpolgármester beszámol róla: levelet írtak Gulyás Gergely miniszternek a városligeti hőlégballon leszállópályával kapcsolatban. Jó volna, hogy ha most már valóban tisztáznánk: a Főváros beleegyezése nélkül ne épüljön semmi a Városligetbe, amely veszélyezteti a zöldfelület minőségét, a kikapcsolódni vágyó emberek nyugalmát! Mint a levélben írja:

A Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében kénytelenek nyílt levelet megfogalmazni az ott ma tapasztalt fejlemények miatt.

A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. 2019 október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben Karácsony Gergely levele szerint:

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak.

Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. …. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

2020. szeptember 20-án a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. Többek között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is a főpolgármester levele szerint, amely így folytatódik:

Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják.

Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg.

A Városligetben a park maga az élmény a főpolgármester megfogalmazása szerint. A túlterhelt, pandémiás időszakban is túlzsúfolt park nem élmény, hanem kockázat.

Kiemelt kép: A Liget Budapest projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum. Fotó: MTI/Balogh Zoltán