A mentődolgozók elvándorlásának megakadályozása, a bérek rendezése és versenyképessé tétele, továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyváltással kialakult torz jövedelmi viszonyok kezelésére sürgős beavatkozásra van szükség a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) szerint.

A szakszervezet ezért béremelési tervet dolgozott ki a bajtársak megsegítésére.

A szervezet honlapja szerint május 10-től, a mentők napjától azonnali, 40 százalékos emelést, a második és harmadik ütemben (2022. január 1-én és 2023. január 1-én) 15-15 százalékos emelést kérnek a döntéshozóktól. Mint Kusper Zsolt, a szövetség elnöke Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és Kásler Miklónak erről szóló levelében megírta, a 2018-ban megkezdett többlépcsős egészségügyi szakdolgozói bérek rendezése érdekében kifejtett erőfeszítést szervezetük elismeri.

A bérfelzárkóztatás azonban sem az egészségügyi ágazat, sem pedig a mentés alágazat szakdolgozóinak bérezését nem tudta rendezni. Emiatt nemcsak, hogy az alulfizetett mentődolgozók elvándorlását nem sikerül megállítani, de nem tette vonzóvá új munkaerő bevonását sem a hiányzó állomány pótlására.

Forrás: Wikipedia Commons