A rákbetegség elleni küzdelemben most egy új, uniós szintű terv készül, nagy költségvetéssel az Európa Pont cikke szerint. A Bizottság egy erősebb európai egészségügyi unió kiépítésén dolgozik, amelynek célja a biztonságosabb, felkészültebb és ellenállóbb EU. A rák elleni küzdelem erősítését célzó terv négy fő cselekvési területből áll.

1. MEGELŐZÉS: az EU kulcsfontosságú kockázati tényezők kezelésével támogatja a megelőzést – többek között a dohányzásra, az alkoholfogyasztásra, a környezetszennyezésre és a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályozásokkal. Emellett az új, egészséges életmód mindenkinek kampány az egészséges étrendet és a testmozgást fogja népszerűsíteni.

Sok ráktípust olyan fertőzés okoz, amely oltással megelőzhető.

A program célja ezért az is, hogy 2030-ra az EU-ban a lányok legalább 90 százaléka be legyen oltva humán papillomavírus ellen, és a fiúk körében is jelentősen növekedjen az oltottság – a HPV ugyanis nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem egyéb más ráktípusok kialakulásáért is felelős.

2. A RÁK KORAI FELISMERÉSE: cél, hogy 2025-re az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90%-a vegyen részt szűrésen. E célkitűzés elérése érdekében egy új, az EU által támogatott rákszűrési program indul.

3. DIAGNÓZIS ÉS KEZELÉS: a terv értelmében 2030-ra a jogosult betegek 90%-ának hozzáférést kell biztosítani az új uniós hálózaton keresztül összekapcsolt komplex nemzeti rákközpontokhoz. A rákellenes terv segíteni fogja a kisebb és nagyobb tagállamok kutatóit abban, hogy eredményeiket megosszák egymással, és hozzáférjenek a rák lehetséges okaira és az ígéretes kezelésekre vonatkozó alapvető egészségügyi adatokhoz. Ehhez kapcsolódóan 2021 végéig rákdiagnosztika és kezelés mindenki számára címmel új kezdeményezés indul.

A gyakori rákos megbetegedések kockázatának kitett személyek azonosítását egy új európai kezdeményezés (UNCAN.eu) fogja segíteni.


4. A BETEGEK ÉS A TÚLÉLŐK ÉLETMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA: új intézkedések segítik majd a rehabilitációt, támogatják a daganatok esetleges kiújulása és az áttétes betegségek esetén nyújtott szolgáltatásokat, valamint a társadalmi integrációt és a munkahelyi visszailleszkedést. Elindul a rákbetegek életének javítására irányuló kezdeményezés, amely a nyomon követésre összpontosít.

Kiemelt kép: PXHere