A kormány nemrég rendeletben szabályozta az új hulladékhatósági jogköröket. Eszerint ilyen szerv alakul minden megyei kormányhivatalban, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, az országos és budapesti témák a Pest Megyei Kormányhivatalhoz tartoznak, a radioaktív ügyeket pedig a Baranya Megyei Kormányhivatal viszi – írja a Népszava.hu.

Kissé zavaró módon a szaktárca és a Pest megyei egység is „országos illetékességet” kap. Ám a szabályok szakértők szerint pontosan elkülönítik a két szereplő feladatait. A minisztérium intézi például a termékdíj-ügyeket. Bár a hulladékhatóságok, voltaképp változatlanul, a megyei kormányhivatalokon belül alakulnak, kibővített engedélyezési és ellenőrzési jogköröket kapnak.

A kormány az új hatóság fő feladatául az illegális szemétkupacok felszámolását szabta. Ám szakértők figyelmeztetnek, hogy a határozatokat, amiként eddig, úgy a jövőben is a kormányhivatal állítja ki.

Vagyis az, hogy a szintén – számos szakmai tiltakozás dacára – e szervhez tagolt környezetvédelmi hatóság mellett egy másik hivatal is alakul, nem feltétlenül gyorsítja az ügyintézést, sőt. Tisztázatlan az új hulladékhatóságok megalakulásának időpontja is.

Bár az egyszer használatos műanyagokat július 1-től bizonyosan betiltják, egyelőre az ennek részleteit tisztázó, végleges végrehajtási rendelet is várat magára. Amiként a szintén 2023 közepétől tervezett italospalack-visszaváltási rendszerről sem tudni, pontosan hol, mely formában, mely termékekre és mennyit fizetnek majd.

Borítókép: PxHere