Ismét magas szinten áll az építőiparban a szakemberhiány, a megrendelőknek átlagosan 133 napot kell várniuk, a kivitelezőkre, ami nagyjából a koronavírus-járvány kitörése előtti időszak adataival egyezik meg. A kutatást végző Mapei Kft. az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságát is vizsgálta.

A Mapei Kft. 2020 februárja óta harmadik alkalommal készítette el a reprezentatív országos kutatását, melynek célja a szakemberhiány felmérése. Az építőipari cég azt vizsgálat, hogy aki az elmúlt egy évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkereséstől a munka elkezdéséig.

Az online kérdőíves kutatásból azt derült ki, hogy 2021. februárjában 133 nap az átlagos várakozási idő.

„Úgy néz ki, hogy a szakemberhiány az év elején visszaerősödött a tavalyi szintre, ami érdekes, mivel ebben az időszakban elvileg általában kevesebb a munkalehetőség. Ez egy hosszú várakozási idő az ideális egy-két hónappal szemben – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Munkában. Pixabay/danisampa

Megyei lebontásban a legtöbbet Hajdú-Bihar megyében (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében kell várakozni, a legkevesebbet Komárom-Esztergom megyében (110 nap) és Tolna megyében (114 nap). Felmérték az egyes szakmák várakozási idejét is, ez alapján az ácsok 94 nap alatt megkezdik a munkát, a gépész, bádogos és burkoló érkezéséhez azonban nagyobb türelemre van szükség.

Fotó: Mapei Kft.

A szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet” – tette hozzá az ügyvezető.

A generálkivitelezők vállalkozási ideje 16 százalékkal nőtt, jelenleg 113 napot kell várni a pandémiás időszak előtti 97 nappal szemben.

Ebben az összevetésben Veszprém és Heves megye produkálja a legrosszabb számokat. Felmérték az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóságát is.

„Könnyen lehet, hogy a közlekedési struktúra befolyásolja a felújítási hajlandóságot. Az otthonfelújítási támogatásnál igénylők közül az látszik, hogy azok a megyék, ahol nincs autópálya-csatlakozás, kevesebb az igénylés. Például Vas megyében alacsonyabb értéket mértünk, mint Zala és Győr-Sopron megyében, ahol az M7-es és az M1-es autópálya fut – mondta Markovics Béla.

Szintezés.Pixabay/dimitrisvetsikas196

Mint kiderült, Közép-Magyarországon és a Dunántúlon több az érdeklődő az otthonfelújítási támogatásra, Észak- Magyarországon és az Alföldön az átlagosnál kevesebben akarják igénybe venni.

Borítókép: Pixabay/sandid