Béres Alexandra, Jaksity Kata, Tóth Vera, Molnár Áron, Németh Kristóf és Puskás Peti közös filmben kampányol a lakossági hulladékégetés ellen.

A Levegő Munkacsoport közleménye szerint sztárok fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a lakossági hulladékégetés súlyos következményeire. Béres Alexandra, Tóth Vera, Jaksity Kata, Molnár Áron, Németh Kristóf és Puskás Peti egy kisfilmben, és közel 30 sztár posztokban kér mindenkit, hogy ne égessen hulladékot. Magyarországon ugyanis évente 13 ezer ember korai halálát a rossz levegő, ami nagyrészt a lakossági szemétégetésből ered.

A #freeair – Ne égesd el! elnevezésű kampányt a Levegő Munkacsoport indította el a súlyos megbetegedéseket okozó a lakossági hulladékégetés visszaszorítására. A kampányhoz közel 30 színész, műsorvezető, énekes csatlakozott, akik a közösségi médiafelületeiken posztolnak a témában.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió megbetegedést okoz a szennyezett levegő; ami a legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta: „Magyarországon a légszennyező finom részecskéknek 83 százaléka keletkezik a lakossági fűtésből. Apró méretüknél fogva, a tüdőn, léghólyagocskákon keresztül bejuthatnak a véráramba, és onnan a létfontosságú szervekbe, akár halálos kimenetelű elváltozásokat is okozva.”

A helyzetet jelentősen súlyosbítja a hulladékégetés. A magyar lakosság harmada éget hulladékot – ezt mutatta ki az az országos reprezentatív kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére. A szabálytalan lakossági égetés fő oka az ismerethiány, a felelőtlenség, de gyakran fontos szerepet játszik a szegénység is.

A Levegő Munkacsoport felvilágosító kampányának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: tilos hulladékot kályhában, kandallóban vagy az udvaron elégetni.

Egy új kutatás szerint a légszennyezés sokkal súlyosabb probléma, mint azt eddig gondolták. Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja megállapította, hogy a PET palackok, használt ruhák, a kiselejtezett bútorok és egyéb hulladékok elégetésekor hatalmas mennyiségű mérgező vegyület kerül a levegőbe közvetlenül károsítva az egészségünket: rákot, szívinfarktust, agyvérzést, meddőséget, a magzatban genetikai károsodást okozhat. A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása is kiemelkedő: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát, a magzatban rendellenességet okoznak, károsítják az immunrendszert és a hormonháztartást.

A lakossági hulladékégetés jogsértő, pénzbírsága 300000 forintig terjedhet – alkalmanként. Az országszerte súlyos probléma megszüntetéséhez haladéktalan intézkedésekre, a lakosság felvilágosítására, szigorúbb hatósági fellépésre van szükség mindannyiunk egészsége érdekében.

Kiemelt kép: Levegő Munkacsoport