Gyenge, tovább tart vele a takarítás, és még ráadásul drága is – így vélekedik a hazai lakosság a környezetbarát tisztítószerekről. Hogy ez mennyire csak városi legenda, azt a Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumi tesztjei bizonyítják – eddig több mint 60 mosópor, folyékony mosószer és kézi mosogatószer tisztítási hatékonyságát vizsgálták.

Az eredményeinkben a leghatékonyabb szerek között ökocímkés termékek szerepeltek, ráadásul közepes árkategóriában.

Mára már számos tudományos kutatás bizonyította a háztartási takarító- és tisztítószerek lehetséges egészségkárosító hatásait. Azt is tudjuk, hogy vizeinkbe jutva kíméletlenül pusztítják az élővilágot.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Nielsen által 2019-ben végzett országos reprezentatív kutatás rámutatott arra, hogy habár a hazai vásárlóknak fontos a gyermekeik egészsége és a környezet védelme, ennek ellenére tisztítószer vásárlás során kevésbé veszik figyelembe, hogy az adott vegyszer környezetbarát termék-e vagy sem. Ennek leginkább az az oka, hogy a környezetbarát tisztítószerekről a legtöbben azt gondolják, nem elég hatékonyak. A többség szerint, ha tisztaságot akarunk, akkor a jól bevált, brutális szerekhez kell nyúlnunk.

Még a környezettudatos vásárlók helyzetét is megnehezítik a jól hangzó, környezetbarát tulajdonságra utaló szlogenek, jelzések és színek használata. Ráadásul nem csak az elnevezések, a látszólag a minőséget garantáló termékcímkék közt is bőven találunk olyat, amely valójában semmilyen igazolt környezeti előnyt nem igazol.

Az egyesület felmérése szerint a lakosság jelentős része az uniós ökocímkét, az EU Ecolabel-t sem ismeri, holott itthon ez az egyik leggyakrabban elforduló hiteles ökocímke. Az EU Ecolabel-t azok a termékek vagy szolgáltatások kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló egyéb termékeké és szolgáltatásoké. További előnye sok más ökocímkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja saját magának.

Arra voltak kíváncsiak, igaz-e, hogy a környezetbarát tisztítószerek valóban gyengébbek, azaz kevésbé jól tisztítanak.

Ezért magyar szupermarketekben és drogériákban kapható 13 mosóport, 25 mosógélt és 31 kézi mosogatószert teszteltek laboratóriumban. A termékek között egyaránt voltak általánosan elterjedt bolti szerek, és EU Ecolabel minősítéssel rendelkező környezetbarát termékek.

A mosópor és a mosógél esetében minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá, ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon mosatták őket, a gyártó által javasolt adagolást betartva. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, amely különböző, a háztartásban leggyakrabban előforduló szennyeződéseket szimulálta.

A mosópor teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező Blink Ökomosópor lett. Árban is abszolút versenyképes, ugyanis míg az agyonreklámozott márkák termékeiért kilogrammonként 1300-4000 forintot is elkérnek, a tesztben listavezető öko mosópor egységára 800 forint.

A folyékony mosószer tesztben a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoznak az első helyen, mindkettő rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Az előbbi 1700 forint/liter, a Denkmit 1.000 forint/liter egységáron kapható, a tesztben szereplő többi termék ára 600-12000 forint/liter között mozog.

A 31 kézi mosogatószer teszt esetében, a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos állóvízben mosogatták el.

Azt vizsgáltatták, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz hány tányér elmosogatására elegendőek. A DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul az ára is barátinak mondható, hiszen 800 forintos literenkénti árával bőven az átlagárú termékek közé tartozik.

A Tudatos Vásárlók tesztsorozatában tehát már harmadszorra bizonyosodott be, hogy a fogyasztóknak nem kell aggódniuk a hiteles, minősített ökoszerek hatékonyságát illetően. Ezek éppen olyan jól, sőt, néha jobban tisztítanak, mint a közismertebb bolti szerek. Ugyanakkor nem feltétlenül drágábbak az átlagos árú termékeknél.

Borítókép: Pixabay/laterjay