Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az afrikai sertéspestis miatti korlátozás. Kilenc vadgazdálkodási egység területét sorolták át közepesből magas kockázatúvá. Ezzel már csak hat olyan megye maradt, ahol nincsen magas kockázatú terület – írja a Hellóvidék.hu.

Az elmúlt hetekben hat, Dunaalmás külterületén elhullottan talált vaddisznó mintájában is igazolta az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma.

A térség járványügyi helyzetében bekövetkezett változásokat az ASP Szakértői Akciócsoport február 24-ei ülésén értékelte.

Az új esetek, valamint a legfrissebb kockázatelemzés eredménye alapján a szakértő grémium Komárom- Esztergom megye négy, eddig magas kockázatú területbe tartozó vadgazdálkodási egységének teljes területét fertőzötté nyilvánította, valamint a magas kockázatú terület kilenc – korábban közepes besorolású – Győr-Moson-Sopron megyei vadgazdálkodási egység területével nőtt.

Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, de a járványügyi helyzet változása a házisertéstartóktól is fokozott odafigyelést igényel.

Borítókép: Pixabay/ Pexels