Március 17-én 5386 általános iskolás (a tanulók 0,74 százaléka) és 22 126 óvodás (az óvodások 6,86 százaléka) számára kértek gyermekfelügyeletet – írja a Népszava.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva. Vagyis a koronavírus járvány erősödése miatt március 8-tól elrendelt teljes távoktatás és intézménybezárás után az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt.

Múlt héten még 8892 óvodás és 2679 iskolás gyermeknek kellett felügyeletet biztosítani az intézményekben.

Mint arra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rámutatott, a zárás ellenére jelen pillanatban is iskolák, óvodák ezreiben működik gyermekfelügyelet, a bölcsődék továbbra is nyitva vannak, ennek ellenére a kormány továbbra sem tervezi kiemelt csoportként kezelni az oktatás-nevelésben dolgozókat az oltási rendben. „Az ezeket működtető kollégák magukra, immunrendszerükre, és Kásler miniszter ars poeticája alapján a tízparancsolatra vannak utalva a vírussal szembeni védekezésben” – írták.

Sokan azok közül sincsenek könnyű helyzetben, akik otthonról tanulhatnak, dolgozhatnak.

A Láncreakció projekt oktatási szervezetekből álló munkacsoportja nyílt levélben fordult Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz a távolléti oktatásból kimaradó hátrányos helyzetű tanulók és a Digitális Oktatási Stratégia megvalósításának késlekedése miatt. Maruzsa Zoltán jelezte: kész tárgyalni a szakmai szervezetek javaslatairól. 

Borítókép: Pixabay/geralt