Közleményt adott ki vasárnap este az AstraZeneca, mert az utóbbi időben több trombózisos eset is történt a vakcinájukkal beoltottak körében. Hat európai országban, Hollandiában, Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon és Olaszországban az oltóanyag alkalmazásának felfüggesztése mellett döntöttek.

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai azt mutatják, hogy az AstraZeneca-vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban – írja a 24.hu a vállalat közleménye alapján.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén a vakcinával már beoltottak közül a március 8-ig beérkezett adatok szerint 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eseményt jelentettek. A cég szerint a klinikai vizsgálatok során előforduló trombózisos esetek száma a vakcinát kapott csoportban kisebb volt, mint a kontroll csoportban. A vizsgálatokban részt vevő 60 000 önkéntesnél viszont nem fordult elő egyetlen vérzékenységgel járó szövődmény sem.

Borítókép: Pixabay/HeungSoon