Évről évre  duzzad a munkaerőhiány az infokommunikációs szektorban, és 50 év felett bizonyítottan sokkal nehezebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon még akkor is, ha az ember rendelkezik hasznos és keresett tudással. A Pénzcentrum szakértő segítségével járt utána, mi lehet ennek az oka és mégis milyen előnyökkel járna az X generáció alkalmazása a munkáltatók számára – írja a Pénzcentrum.hu.

„Az informatikai szakember-kibocsátás évente kb. 9 ezer fő, a piac azonban 1 éven belül kb. 18 ezer, 2 éven belül potenciálisan 44 ezer informatikai szakembert venne fel, amennyiben rendelkezésre állna megfelelő mennyiségű és minőségű informatikai munkaerő. Ez két éven belül akár 26 ezer fős munkaerőhiányt eredményezhet” – mondta Kudari Nóra, az IVSZ- Szövetség a Digitális Gazdaságért szakértője.

Kitért arra is, az IT szektorban az idősödő korosztályt nem elsősorban a munkanélküliség sújtja, legtöbben kisebb-nagyobb sikerrel alvállalkozóként dolgoznak, és nagyon sokan vannak, akik Magyarországról ugyan, de külföldre, külföldi cégnek dolgoznak.

A szakember beszélt arról is, melyek azok a tulajdonságok, amelyek egy 50 évnél idősebb informatikust alkalmasabbá tesznek bizonyos munkakörök ellátására, mint fiatalabb kollégáikat, és hogy miért jár hosszú távon gazdasági előnyökkel az idősebb generáció alkalmazása.

Borítókép: Pixabay6Simon