Miközben maga a Pilis is rendkívül gazdag az eldugott jó helyekben – mégis a legtöbb kiránduló ugyanazt a három-négy úticélt rohamozza meg hétvégente –, a Pilisi Parkerdő sokkal nagyobb területet ölel föl Budapest közelében, hegységek és látványosságok sorozatát jelentve. Most 15 olyan helyet emelünk ki a Parkerdő segítségével, ahol elkerülhetjük a tömeget.

Egy olyan, egyre inkább eldurvuló világjárvány idején pedig, amelyet most élünk, nagyon nem mindegy, hová tartunk a zöldben, a szabadban. Miután nemrég, a tavasz kezdetén videón mutattuk be a Pilisi Parkerdő gyalogos, kerékpáros és lovas turizmusának fejlesztéseit, a veszélyforrásokat, illetve a forrásfejlesztést, érdemes végignéznünk a legszebb helyek közül azokat, amelyeken nem kell tömegtől félnünk, így tudunk távolságot tartani.

„Az internet már napi szinten a társa mindenkinek, és ha valaki begépeli, hogy hová menjünk kirándulni a Pilisben, akkor az első körben a Rám-szakadékot, a Prédikálószéket vagy éppen Dobogókőt adja ki a kereső

– hívta fel rá a figyelmünket Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője. – Ugyanakkor nem árt tudni, hogy nem csak ennyi a Pilisi Parkerdő területe, máshol is vannak olyan rejtett értékeink, amelyeket érdemes felfedezni. Éppen ezért 2020-ban közzétettünk egy listát arról, hová érdemes most menni, hol érdemes a járt utat a járatlanért elhagyni. A Gödöllői-dombságban vagy például a Gerecsében is találunk olyan természeti és kulturális kincseket, amelyekért megéri útra kelni. Említhetjük itt a Papp Miska-kút környékét, vagy éppen a Valkói-erdőt, amelyek rengeteg élménnyel, látnivalóval gazdagítják az embert.”

Lássuk hát őket, a szakember által említett listáról a Parkerdő által kevésbé, illetve közepesen látogatott kategóriába besorolt látnivalók közül válogatottunk.

Kevésbé látogatott úticélok

Nyakas-kő. Kezdjük mindjárt a csúcson, mégpedig egy klasszis hellyel, amely elhelyezkedésénél fogva mentesül a tömegturizmus alól. Nincs átmenő forgalom, a dunántúli autópályák között megbújó vidékre leginkább véletlenül találnak rá azok, akik vendégségben járnak erre és eltévednek Biatorbágynál.

E sziklaalakzatokat a régió leglátványosabb természeti szépségei közé sorolják. Kiemelkedően szép a kilátás, többek között a Biai-tóra és Etyek felé.

Öreg-kő. A Nyakas-kőnél is jobb helyre született, hiszen akik ismerik, azoknak is hosszabb autózást jelent az autópályákról a Gerecsében, Bajótnál. Az Országos Kéktúra egyik legcsodálatosabb, alig ismert panorámahelye, ahonnan a Dunára, a Börzsönyre, a Pilisre és Esztergomra, sőt még a Budai-hegységre is rálátunk. Egyszóval tökéletes.

Jelzett, meredek turistaúton, a Gyűrűk ura forgatási helyszíneihez méltó vidéken lehet eljutni a különleges, szabadon látogatható barlangjához,amely 330 méter tengerszint feletti magasságban vár.

Héreg, Király-kút. A Gerecse legszebb fekvésű forrásának tartják, amelyet egy erdei tisztáson boltozat alá foglaltak. Mátyás király vadászatairól kapta a nevét.

Miklós-deák-völgy. A Pilismarót közelében fekvő völgy tavait néhány éve felújította a Parkerdő, mépgedig az új természetvédelmi szempontok figyelembe vételével. Az egyik ipartörténeti értéket képviselő gát megőrizte eredeti jellegét.

Rózsakúti-forrás. A Duna másik oldalán, a Cserhát déli lejtőin járunk: erdei forrás, erdei pihenőhely, tó, rét, idős fák vesznek itt körül minket. Sokszor nem is kell több.

Közepesen látogatott úticélok

Honvédsírok Isaszegen. Az emlékezés vidéke, az 1849. április 6-i Isaszegi csatában elhunyt magyar honvédek és osztrák katonák jelöletlen sírhelyeivel, továbbá a Makovecz Imre által tervezett szoborral.

A Juharfai kisház Valkónál. Mindannyiunk Sissi királynéja sem vetette meg ezt a helyet, itt az ő emlékét őrzik egy kővel. Ma tűzrakó, padok, asztalok várják a látogatókat.

Papp Miska-kút. Még mindig a Gödöllő-dombság: egy nemrég felújított, erdei forrás pihenőhellyel, könnyen elérhető távolságban mindenkitől.

Margita-csúcs. A Gödöllői-dombság legmagasabb pontján, a 344 méteres magas Margitán egy geodéziai toronynál a fák közül bukkan elő a kilátás. Kilátó illik ide: volt is, lesz is, hiszen új váltja fel az elavultat.

Perbáli Meszes-hegy. 360 fokos panoráma 354 méter magasan, a Budai-hegység nyugati peremén, ami már önmagában lenyűgöző. Nyugatra a Zsámbéki-medence és az ember alkotta táj tárul elénk, kelet felé a vadregényes természet, hegycsúcsokkal és völgyekkel.

Nagy-Gete. A magyar sísport egyik bölcsője egyben a Gerecse keleti pereme. Egy sajátos alakú, legendás hegy, amely 457 méterével kiemelkedik a tájból. Az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák sem véletlenül megy keresztül rajta. A II. világháború német katonáinak bunkereit is őrzi.

Zsivány-sziklák. Egy újabb varázslatos hely a Kéktúra mentén, Pilisszentkereszt és Dobogókő között: a hatalmas bükkfák mögött andezittufa-szikla képződmény ékesíti a tájat.

Vörös-kő. Könnyen megközelíthető Budapestről Leányfalu fölött, a Pilis, pontosabban a Visegrádi-hegység keleti részén. 521 méteres magasságával tekintélyt parancsol, ráadásul a Dunakanyarra nyílik róla utolérhetetlen panoráma.

Hirsch-orom. Itt is természetesen a kilátás az igazán érdekes: többek között a Kis-Disznó-hegy, Pilismarót, a Duna és a Börzsöny tárul elénk. Pilismarótról és Pilisszentlélekről jelzett turistaút vezet ide.

Érd, Beliczay-sziget. A végére valami egészen más, az M6-os közelében. Tanösvény, tornapálya, parkterület, jellegzetes nyárfák, idős tölgyfaliget a Duna árterében.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons