Ahogy a félvezetők hiánya miatt csökkentett üzemmódra kapcsoltak az autógyárak, 28 százalékkal esett vissza a termelésük, emiatt a teljes magyar ipar mínuszban zárta a januárt.

Ez csak közvetetten magyarázható a járvánnyal, nem a magyarországi lezárások vagy korlátozások miatt volt ekkora zuhanás, hanem azért, mert világszerte óriási hiány van félvezetőkből, így az alapanyag-ellátás akadozása miatt az itteni autógyárak többsége is csökkentett üzemmódban tudott csak termelni a január nagy részében. Emiatt a közúti járművek gyártásában 38, az alkatrészek gyártásában 18,8 százalékos zuhanást mértek – írja a Hvg.hu.

A januárt az mentette meg valamennyire, hogy a feldolgozóipar második legfontosabb ágazata, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása 8,6 százalékkal teljesített jobban, mint 2020 elején. Ezen belül is az elektronikus fogyasztási cikkeknek köszönhető a növekedés, ott 30 százalékos többletet mértek.

Nőtt az energiaipar kibocsátása is, ott 7,1 százalékos emelkedést mértek 2020 januárjához viszonyítva. Kellemetlen meglepetést okozott viszont az, hogy az ételek, italok, dohánytermékek gyártása 5 százalékkal esett. Részleteire lebontva ezt az is látszik, hogy a húsfeldolgozás 11, valamint az olajgyártás 15,2 százalékos visszaesése húzta le az ágazatot.

Összességében a magyar ipar teljesítménye ugyan tavaly októberre visszatért a válság előtti szint fölé, de onnan újra visszaesett, és azóta sem tudott érdemben javulni.

Tavaly október óta most először mértek legalább havi szinten apró növekedést, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban a mostani adat a tavaly júliusi óta a legrosszabb volt.

Borítókép: Rácmolnár Milán