Érdekes egy asztalnál látnia Gyurcsány Ferencet és Jakab Pétert, meggyőződése, hogy előbb-utóbb bennük is ott lesz a zöld szemlélet, még ha nem is tudnak róla. Szabó Tímea szerint Karácsony Gergely fenntarthatóságért küzdő politikája főpróba a 2022-es választások előtt. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke lapunknak elmondta, nem tudja pontosan, hány személyiségi jogi pere zajlik vagy van előkészítési szakaszban, és arról is beszélt, hogy egyetért a szigorításokkal, de több hetet késett a kormány. Interjú.

Hogy teljesít az Önök által megszervezett, a kormány járványkezelését értékelő vizsgálóbizottság?

Sajnos egyre inkább aktuális a bizottság működése. November óta először újra 7000 fölé ment a napi megbetegedés, 150 fölé a halálozás. A kórházi lélegeztetőkapacitás néhány napon belül eléri az ezres maximumot, ami óriási bajt jelent. A számok és az áldozatok mögött elveszített családtagok, nagymamák, nagypapák, szülők állnak.

Üdvözöltük a kormány döntését az újabb zárásokkal kapcsolatban, de hát jó reggelt kívánok!

Ezt három héttel ezelőtt kellett volna meglépni, hiszen már február elején teljesen egyértelmű volt, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legsúlyosabb. Most ott tartunk, hogy az elmúlt hét nap halálozásában lakosságarányosan megelőztük az USA-t, amit eddig egy vírustagadó őrült vezetett, és lassan megelőzzük Olaszországot is azért, mert Orbánnak fogalma sincs, hogy mit kell csinálni. Össze-vissza beszél, pánikkormányzás van. A bizottság munkájából döbbenetes dolgok derülnek ki. Két hete három háziorvost hallgattunk meg, akik iszonyatos káoszról számoltak be. Például arról, hogy az oltásokról egyszerre kommunikál velük a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a kormányhivatalok, és mindenki egymásnak totálisan ellentmondó információkat és utasításokat ad.

Sajnos egyre inkább aktuális a bizottság működése. Fotó: VIP

A legérzékletesebb példa, hogy először hivatalosan azt az utasítást kapták, a kínai oltást csak 60 év alatt adhatják be, majd néhány héttel később jött az utasítás, hogy csak 60 év felettieknek jár. Közben tudjuk, hogy nincs megfelelő klinikai vizsgálata 60 év felettieknél a kínai vakcinának. A lista, amit az oltandó emberekről kapnak, kezelhetetlen. Olyanok szerepelnek rajta, akik nem regisztráltak, olyanok pedig nem, akik viszont feliratkoztak. De hát elég megnézni azt az őrületet, ami a hétvégi tömeges oltások elmaradásával történt. Ahhoz kommentár sem kell.

Nemrég Karácsony Gergelyt is meghallgatták. Milyen eredménnyel?

Kiderült, hogy eddig mindenben a főpolgármestert követte a kormány. Karácsony például már július 7-én elrendelte a második hullámra való teljes felkészülést. Akkor, amikor Orbán és Szijjártó Péter még javában luxusjachtozott. Szeptember 3-án elrendelte a látogatási tilalmat az idősotthonokban, a kormány 9-én a kórházakban. Szeptember 11-én a kötelező maszkhasználatot, a kormány szeptember 16-án.

A főpolgármester a pedagógusok ingyen tesztelés november 4-én rendelte el, kormány ugyanezt november 9-én.

Jól látszik, hogy Orbán képtelen volt önállóan védelmi intézkedéseket hozni, annyira futotta, hogy Karácsony Gergelyt majmolják a járvánnyal kapcsolatos intézkedések során. Ez pedig sajnos látszik azon a káoszon, ami mostanra kialakult. Egészen döbbenetes, hogy mennyire felkészületlen a kormány. Ez történik, amikor nem szakemberek, hanem egy megalomániás, katonásdit játszó pancser irányítja a járvány elleni védekezést.  

Érzik a 2022-es vesztüket, ezért nem a járványon, hanem a maradék pénzek kilopásán jár az eszük. Melyik épeszű kormánynak jutna eszébe egy milliókat veszélyeztető járvány közben a Nyíregyháza másodosztályú focicsapat stadionjának építési költségét 10-ről 19 milliárdra emelni?

Mindeközben nincs válasz arra, hogy miért volt tavaly novemberben húszéves csúcson a halálozás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző év azonos időszakához képest 61 százalékkal haltak meg többen. December pedig a második legrosszabb hónap volt elmúlt két évtizedben. Ebben a két hónapban összesen 11 ezerrel haltak meg többen, mint 2019-ben ugyanekkor, miközben hivatalosan 7780 volt a koronavírus halálos áldozatainak a száma. 3300 többlethalállal nem tudunk elszámolni. Mivel nem tombolt más járvány, ezért két lehetséges magyarázat van. Vagy hazudik a kormány a koronavírus adatairól, vagy ennyi ember azért halt meg, mert más betegségére nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást.

Mindkettő főben járó bűn.

Milyen végeredményre számít a meghallgatásokon?

Nem koncepciós eljárást tervezünk, könnyen lehet, hogy lesz olyan szakértő, aki azt mondja: a kormány hozott észszerű döntéseket is. Eddig ilyet nem találtunk. Tisztában vagyok vele azonban, hogy Orbán Viktor nem mond le kéztördelve a vizsgálóbizottság jelentése miatt azonnal kéztördelve. Nekünk azonban fontos tételről tételre bemutatni, hogy mit, hol rontottak el, és hogy kellett volna csinálni.

A kormány munkájáról végeredményben nem a bizottság, hanem a választók mondják majd ki 2022-ben.

Nem terveztek koncepciós eljárást. Fotó: VIP

Milyen vakcinát adatna be magának, ha választhatna? 

Bármelyiket azok közül, amelyiket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez. A jelenlegi vakcinakáosz azonban sajnos nem reményteli. A kormányban uralkodó bizonytalanság a hétvégére már lecsorgott az emberek szintjére is. Olvastuk azokat a beszámolókat mi is, amelyekben kétségbeesett emberek a kormány behívó sms-e nélkül is könnyek között próbáltak oltást kapni az oltópontokon. Pánik van, tisztességes kormánykommunikáció nincs.

Gulyás Gergely az utolsó kormányinfón azt mondta, az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és minden rendben. Mit gondol erről?

Ha ezt lefordítjuk a számok nyelvére, akkor azt jelenti, hogy ötezer orvos és kórházi dolgozó nem írta alá az új szerződését. Eddig 3-4 ezer orvos hiányzott a rendszerből, ez a szám mintegy duplájára nőtt, ennyivel kevesebb orvos, ápoló dolgozik az országban a járvány közepén.

Ha minden kórházban csak 5-10 orvos vagy éppen ápoló mond fel, akkor az egyenes út az összeomlásig.

Elég csak azt néznünk, hogy egy hét múlva nem lesz szabad lélegeztetőgép-kapacitás, mert nincs, aki működtesse a gépeket. Hiába lettünk a luxusjachtozó Szijjártónak köszönhetően lélegeztetőgép-birodalom 18 ezer, túlárazott berendezéssel, ha nincs, aki működtesse azokat. Én nagyon félek, mindannyiunk rémálma válik valósággá ezekben a napokban.

Mit gondol a vendéglátósok helyzetéről?

A kormány 3600 milliárd forintos válságkezelési alapjából 27-et kellett volna kifizetni a vendéglátósoknak ahhoz, hogy az ágazat ne menjen csődbe, de ezt sem tették meg. Az egész alap kevesebb mint egy százalékából emberek tízezreinek megélhetését lehetett volna megmenteni.

Ehelyett megjelentek a NER-hiénák, hogy fillérekért felvásárolják a bajba jutott vállalkozásokat.

Orbán Viktor pedig türelmet kért a vállalkozóktól. Érdekes, Semjén Zsolttól nem kért türelmet a 64 milliárdba kerülő vadászati kiállításához. Ahogy a 157 milliárdba kerülő kézilabdacsarnokok megépítéséhez sem kért ilyet.  A 80 százalékos bérpótlékot mindenkinek ki lehetett volna fizetni, de a kormány ezt nem tette meg. A Párbeszéd most teljes bértámogatást követel a harmadik hullámra minden otthonmaradónak és azoknak, akiknek szünetel a vállalkozása, mert a családok már nem húzzák ki kevesebbel. Emberi katasztrófák tömegei elé nézünk, ha a kormány nem szedi össze magát és nem hajlandó végre mentőövet dobni a családok százezreinek.

Szabó Tímea szerint az egész alap kevesebb mint egy százalékából emberek tízezreinek megélhetését lehetett volna megmenteni. Fotó: VIP

Újra és újra el fogjuk mondani, hogy a 3600 milliárd válságkezelési alapból négy évig finanszírozhatnánk a Párbeszéd által javasolt válságkezelő alapjövedelmet miden bajbajutott számára.

Tudja, hogy összesen hány médiummal áll most perben?

Fejből nem tudom megmondani. Többről csak akkor érdemes beszélni, ha már bírósági szakaszba lép. A Magyar Nemzetben megjelent, Szikszai Péter által álnéven írt náci cikk miatt indított perben, amiben a háttérhatalom biológiai fegyverének nevezett a Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettese, első fokon nyertem, most a másodfok döntésére várok. Sem a szerző, sem a szerkesztő nem kértek bocsánatot, fenntartották a cikkben állított szörnyűségeket. Elég ütésállónak tartom magam, az elmúlt tíz év rendesen megedzett.

Ez a konkrét eset azonban a gyerekeim miatt érzékenyebben érintett.

Karácsony Gergely lesz a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje?

Tudom, hogy nagy a türelmetlenség ezzel kapcsolatban, de még kérünk egy kis időt. Egyre erősebben körvonalazódik a jelölt személye, de még nincs hivatalos döntés.

Összecsiszolódott már a hat ellenzéki párt?

Jobb állunk, amit reméltem. Augusztus óta rendszeresen egyeztetünk, nemrég véglegesítettük az előválasztás szabályait, amivel a lehető legszélesebbre nyitjuk a részvétel kapuit. De a hat párt nem csak a kampányra készül közösen, hanem a kormányzásra is. Előválasztási szabályokat sokkal könnyebb meghozni, mint aztán négy évig együtt tartani egy hatpárti koalíciót, és kihúzni az országot abból a gödörből, amibe Orbán belenavigálta.

Nekünk 2022 áprilisa után is egyirányba kell majd húzni a szekeret. Ehhez egymás megismerésére és töretlen bizalomra van szükség. Szóval a politikai egyeztetésen túl van egy fontos szocializációs folyamat is, amin éppen keresztülmegy a társaság.

Ahhoz képest, hogy tavaly augusztusban még hogy feszengett Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter ugyanannál az asztalnál, mára már összeforrt a csapat, jövő áprilisban pedig minden tekintetben készen fogunk állni arra, hogy 12 év után végre átvegyük a kormányrudat.

Mit szólnak a többiek a Párbeszéd egyik legfontosabb tervéhez, az alapjövedelem bevezetéséhez?

Nem úgy ülünk le a tárgyalóasztalhoz, hogy alapjövedelem vagy halál, azzal nem mennénk sokra. Az elmúlt években elindult a többi pártban is egy evolúciós folyamat az alapjövedelemmel kapcsolatban.

A koronavírus-válság második hullámára már minden ellenzéki párt javasolt egy, a Párbeszédéhez hasonló konstrukciót.

Alapérték az alapjövedelem. Fotó: VIP

Mindenki belátta, hogy nem nagyon van más út. A január elején közösen bemutatott kormányzási alapelvek között pedig szerepel a gondoskodó állam megteremtése, egészen pontosan az, hogy az állam gondoskodik az emberek alapvető szükségleteiről. Ez már az alapjövedelem előszobája.

Van most idő a Párbeszéd alapértékével, a zöld szemlélettel foglalkozni? Az összefogásba át tudják vinni ezt a karaktert?

A Párbeszéd minden javaslatát átjárja a zöld szemlélet, legyen az munkahelyteremtés, lakhatás, közlekedés vagy az energia kérdése. Nem az a lényeg, hogy elkezdjünk morfondírozni azon, hogy Gyurcsány Ferenc mennyire zöld, hanem azt kell nézni, hogy a közös programba beépül-e a fenntarthatósági szemlélet. Ez a munka folyik, a Párbeszéd erre a garancia.

Nincs idő nem foglalkozni a kérdéssel.

Nem is az a kérdés, hogy szükséges-e, hanem hogy eddig miért nem ezek határozták meg a mindennapokat. Hogy mást ne mondjak, évente több tízezren halnak meg a légszennyezettség miatt az országban – ezen azonnal változtatni kell. De a lakhatási feltételeink sem adottak ahhoz, hogy ellenálljunk az egyre szélsőségesebb időjárásnak. És akkor a mezőgazdaságról még nem is beszéltünk. Hogy végképp aktuális legyek: a jövőben egyre több globális járvánnyal kell majd szembenéznünk és a szélsőséges hőhullámok is megterhelik majd az emberek egészségét. Ha nem rázzuk gatyába az egészségügyet nagyon sürgősen, akkor már a rajtvonalnál orra esünk.

Karácsony Gergely budapesti tervei és intézkedései pont arról szólnak, hogyan tudjuk a klímaváltozás hatásait enyhíteni, az embereket felkészíteni arra, ami már itt kopog az ajtónkon. Ezt a szemléletet kell országos szintre emelni, hogy Magyarország is meg tudja ugrani a 21. század által állított legkomolyabb akadályokat. A következő kormányban ez a Párbeszéd egyik legfontosabb feladata.