Mivel egy lakást a megfelelő árnyékolással lehet a leginkább környezetbarátabb módon megvédeni attól, hogy a nyári kánikulában átforrósodjon, az osztrák főváros idén is 1500 eurós támogatást nyújt redőnyök, zsalugáterek és különböző árnyékolók utólagos felszerelésére – írja a Greenfo.hu.

Mint írják, ráadásul már 10 éve épült lakások tulajdonosai is pályázhatnak. Az osztrák főváros 2019 végén hirdette meg a „nagy árnyékolási hadjáratot”, mivel a megfelelő árnyékolás a leg környezetbarátbabb módja egy lakás klimatizálásának.

A pályázat keretében a város a költségek felét átvállalja, ha a tulajdonosok utólag árnyékolástechnikai berendezésekkel szerelik fel lakóingatlanukat. 2020-ban összesen ötezren pályáztak redőnyök, zsalugáterek és más külső árnyékolók felszerelésére és átlagosan 1.002,50 eurós hozzájárulást kaptak. A támogatás maximális összege lakásonként 1500 euró volt.

Mivel a pályázat nagyon népszerűnek bizonyult, a bécsi közgyűlés a napokban arról döntött, hogy hatmillió helyett tízmillió euróra bővíti a támogatási alapot.

Ráadásul most már 20 helyett akár 10 éves lakások tulajdonosai is pályázhatnak. A pénzügyi segítséget utólag is igénybe lehet venni a számla kiállításának dátumát követő hat hónapban. A zöld kezdeményezés 2025-ig tart.

Borítókép: Pixabay/pixel2013