Egy magyarországi ikerregiszter összeállításán dolgozik a Semmelweis Egyetem; a program során így a világ egyik legnagyobb orvosi vonatkozású ikeradatbázisa jöhet létre az egyetemen – írja a Növekedés.hu.

Eddig 1000 egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott az egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, és most célul tűzték ki, hogy felveszik a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A program keretében körülbelül 160 ezren kapják meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben.

Ezzel a populáció alapú hazai ikerregiszter kialakításával a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges.

Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

Borítókép: Pixabay/3194556