A szomszédsági szintű várostervezést népszerűsítő „15 perces város” modellt követve a svédországi „egyperces város” koncepció célja a parkolóhelyek újra tervezése a városokban – írja az Autószektor.hu.

Az európai városokat és régiókat tömörítő, innovatív technológiákat és a helyi közlekedéspolitikák kidolgozásában élen járó POLIS nemzetközi hálózat tagvárosai régóta úttörő szerepet játszanak a gyalogosközlekedés részarányának növelésében, az aktív utazás ösztönzésében, és a fenntartható, lakosság központú mobilitási megoldások ösztönzésében.

Az egyperces városi kísérlet az Street Moves nevű svéd kormányzati projekt része. A cél az utcai parkolóhelyek alternatív felhasználásának megtervezése, és a gyakran figyelmen kívül hagyott helyek hatékonyabb felhasználása.

Az új közterületi infrastruktúrát könnyen összeilleszthető és rugalmasan variálható fából készült modulok alkotják. A kisebb-nagyobb modulok utcai terek lefedésére, pihenő-rekreációs célokra, a növényzet ízléses integrálására, vagy mobilitási szolgáltatások kiszolgálására használhatók. A házak ajtaja előtti újszerű megoldás kiválóan alkalmas a közösség iránti elkötelezettség szemléltetésére.

A projektet a svéd kormány gondozásában bonyolítják le, az utcák lakóinak bevonásával. Az első egységet Göteborgban telepítették, azóta több svéd városban is megjelentek hasonló megoldások.

 A fizetős parkolásból kieső bevétel kétségtelenül megoldandó kihívás. A bevételek hiánya és a parkoló férőhelyek csökkentésének ellensúlyozása érdekében a projektnek olyan magas színvonalú új nyilvános teret kell biztosítania az emberek számára, amely megtéríti ezeket a veszteségeket.

Borítókép: Globetrender