A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában – derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet tanulmányából.

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének – írja az Atv.hu.

Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérgesállattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban. Az esetek 26 százalékában – ez 927 embert jelent -, méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét.

A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az Északi területen volt a legmagasabb és az Ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb.

Borítókép: Pixabay/PollyDot