A fejlesztéseknek köszönhetően a Pilisi Parkerdő új lehetőségekkel várja a kirándulókat, a hegyvidéki, erdei kerékpározás szerelmeseit és a lovasokat. A szabadon engedett kutyák viszont váratlan, veszélyes vendéggel térhetnek vissza, különösen a most következő időszakban. Olyan szurdokvölgyekben, mint a Rám-szakadék, szintén bajba kerülhetünk egy sajátos tavaszi természeti jelenség miatt – ha akkor vágunk neki, amikor nem szabad.

A Pilisi Parkerdő és azon belül a Pilis központi fekvésének köszönhetően a fővárosiak és a vonzáskörzetben élők elsőszámú turistacélpontja, amely a világjárvány alatt különösen nagy terhelésnek lett kitéve. Ezért is kell rá nagyon vigyáznunk, hiszen a látogatók egy része maga után hagyja a szemetét, nem is keveset.

De magunkra is figyeljünk, hiszen leglátványosabb részek, a szurdokvölgyek – élükön a Rám-szakadékkal – nem mindig járhatóak, időnként kifejezetten veszélyesek. Ennek hátterében tavasszal egy sajátos földtani jelenség áll.

A fejlesztéseknek köszönhetően viszont a Pilis és a Parkerdő egyre több arcát mutatja meg, új lehetőségekkel várja a hegyvidéki, erdei kerékpározás szerelmeseit, és remek otthona a lovasturizmusnak.

Mint videónkból is kiderül, más négylábúakkal legyünk óvatosak: a felelőtlenül szabadon engedett kutyák vaddisznóval a nyakukban térhetnek vissza hozzánk, ami a következő hetekben még inkább előfordulhat.

De ha e vidéket a szabályokat betartva járjuk két lábon, két keréken vagy nyeregben, egyre több gyönyörű helyet fedezhetünk fel. Többek között ez is kiderül képsorainkból, amelyekhez Mészáros Péter, a Parkerdő szakembere mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Kiemelt kép: Cseh Tamás