Jogi eszközökhöz fordult a Greenpeace Magyarország, hogy megakadályozza a MOL kőolajkútnak az engedélyezteti eljárását. A környezetvédő szervezet nem tartja elfogadhatónak, hogy a beruházást az Őrségi Nemzeti Park területén akarják kivitelezni. Perger Andrást, a a szervezet klíma- és energiakampány-felelősét kérdeztük a témáról.

A Greenpeace Magyarország a helyiekkel civilekkel együtt tiltakozik a MOL Őrségben tervezett beruházása ellen.

Az olajcég még tavaly nyújtott be engedélykérelmet az Őrségi Nemzeti Park területére szénhidrogén termelési és kutatási célú lemélyítése céljából.

A zöld szervezet ügyfélként jelentkezett be az engedélyeztetési eljárásba, hogy a lehetséges jogi eszközökkel fel tudjon lépni a beruházás ellen.

„A kormányhivatalnak beadtunk egy kérelmet, hogy ügyféli státuszban részt vehessünk a környezetvédelmi eljárásban. Jogosultak vagyunk erre országos hatáskörű környezetvédelmi szervezetként. Részt vehetünk a közmeghallgatásokon, meg kell küldeniük a dokumentációkat, lehetőségünk van bírósági kereset benyújtására, és fellebbezhetünk a hatósági határozatokkal szemben”– mondta Perger András a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse a Very Important Planetnek.

A helyiek a lakott terület közelében tervezett beruházás ellen petíciót indítottak, a Greenpeace pedig arra buzdít mindenkit, hogy csatlakozzanak az aláírásgyűjtéshez.

Kérdőmondat. Fotó: Greenpeace Magyarország

„Örök kérdés, hogy mit lehet várni egy petíciótól. Azt gondolom, hogy már most hatása van az akciónak az események alakulására, önmagában az, hogy néhány napon belül kétezerről felment 16 ezerre az aláírók száma, elég beszédes”– mondta Perger András.

A beruházással kapcsolatos hatásbecslés tavaly novemberében készült el, a dokumentum elérhető a Vas Megyei Kormányhivatal honlapján is. Ebben felsorolják a területen található ökológiai értékeket és azt is leírják, milyen káros hatásokkal járna a kivitelezés.

„2021-ben járunk, komoly klíma és ökológiai válság tombol, ez azonban szemmel láthatóan még sokaknak nem esett le. Annak az olajnak, ami a föld alatt található, annak ott is kellene maradnia örökre. Ha az eddig feltárt kutak tartalmát kitermeljük, akkor a párizsi klímaegyezmény másfél fokos célja már veszélybe kerül. Új mezőket megnyitni meglehetősen nagy érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot. Ezzel a tervezettel a MOL nem igazolja azt az ígéretét, hogy csökkenteni akarja a kibocsátását”– tette hozzá a Perger András.

Az olajcég szerint azonban sok a téves információ az Őriszentpéter mellé tervezett fúrással kapcsolatban. Közleményükben azt írták, eddig csak terepszemlét tartottak, a munkálatokat addig nem is kezdik el, amíg lakossági fórumon nem egyeztetnek a helyiekkel. Azt ígérik, hogy a személyes találkozókra azonnal sort kerítenek, amikor a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Azt is hozzátették, hogy a vállalat nem is kőolajat, hanem földgázt keres a területen.

Perger András szerint azonban nem engedélyezhető semmilyen fosszilis energiahordozó kitermelésére vonatkozó új beruházás Magyarországon, ráadásul az engedélyeztetési dokumentációban a talajvíz és a földgáz mellett a kőolaj kitermelését is feltüntették.

Borítókép: Greenpeace Magyarország