A stuttgarti Hohenheim Egyetem kezdeményezése a mesterséges intelligencia segítségével kívánja támogatni a fák gondozását.

David Rei­ser, az Agrártechnikai Intézet munkatársa olyan önállóan működő robot kifejlesztésén dolgozik, amely képes lesz átvenni a fák metszési munkáinak nagy részét – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A szórványgyümölcsösök Németországban és más európai országokban is elválaszthatatlan részei a vidéki tájképnek, ugyanakkor értékes rendeltetésük is van; fontos szerepet játszanak a régi fajok és fajták génmegőrzésében, a gyümölcsösökben élő mintegy ötezer állat- és növényfajjal a biodiverzitás fenntartásában, védik az élőhely talaját és vízháztartását, így az éghajlatváltozás következményeinek mérsékléséből is kiveszik a részüket.

A kutató egy már meglévő ipari gyártósoron használt mobil robot-prototípusra szerelt fel robotkarokat. Ez a csuklókaros robot szabadon mozgatható minden irányban, így a hatósugarán belüli bármely pont vezérelhető.

A kar speciális érzékelőkkel van felszerelve, amelyek segítenek eligazodni és felismerni a fákat és azok koronaszerkezetét. Mialatt a robot körbejárja a fákat, az úgynevezett LiDAR szkenner segítségével rögzítik a fák háromdimenziós szerkezetét.

A radarhoz hasonlóan a lézer leolvassa, letapogatja a környezetet és megméri a tárgyaktól való távolságot. A sok egyedi távolságmérésből pontfelhő jön létre a számítógépen, amely végül a fa háromdimenziós szerkezetét ábrázolja.

Borítókép: Universität Hohenheim/Emilie Jung