Biciklizésért vagy a tömegközlekedési eszközök használatáért kapnának jutalmat egy finn város lakói. A tesztüzemben elindult projekt keretében szén-dioxid-keretet kapnak a felhasználók, és pontosan nyomon lehet követni mennyit használt már el belőle valaki – írja a Napi.hu.

Az autózás helyett más megoldásokra ösztönző programok régóta vannak, az autómentes napokon például a forgalmi bemutatásával lehet ingyenesen buszozni, villamosozni, most a finnországi Lahti városa szintet lép ezen a téren.

A világon elsőként bevetik a lakossági “szén-dioxid-kereskedelmi rendszert”: a lakosok egy applikációt letöltve krediteket gyűjthetnek, ha környezetbarát közlekedési módot választanak. Ezeket a krediteket pedig később kedvezményekre és szolgáltatásokra lehet beváltani az applikáción keresztül elérhető virtuális piactéren.

A CitiCAP néven futó projektet az Európai Unió támogatja. A tesztfázisban lévő applikáción futó program keretében minden résztvevő kap hetente egy szén-dioxid-keretet, amelyet azon a héten felhasználhat. Ha valaki környezetbarát módon – például tömegközlekedéssel vagy biciklivel – közlekedik, akkor a fel nem használt kerete után krediteket kap. Az app segítségével pontosan lehet követni, hogy mennyit használt fel valaki a keretéből.

A cél az, hogy Lahti városának 120 ezer lakóját zöldebb és fenntarthatóbb közlekedési módok használatára ösztönözzék, csökkentsék a szennyezés mértékét a globális szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatást.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Free-Photos