Elfogadta a képviselőház Joe Biden 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját – írja a Portfólió.hu a CNBC alapján. A Nancy Pelosi által vezetett képviselőházban nagyrészt pártok mentén szavaztak a hatalmas csomagról, ami a járvány miatt nehéz helyzetbe került amerikaiak millióinak nyújt közvetlen pénzügyi támogatást. Az elnök bízik abban, hogy a képviselőház után a szenátus is gyorsan meghozza a döntést.

A gazdaságösztönző csomag keretében 1400 dollárt juttatnának minden egyes, évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező amerikainak, kiterjesztenék a munkanélküli segélyeket, további támogatásokat nyújtanának a kisvállalkozásoknak, valamint a rászoruló városoknak és szövetségi államoknak.

Emellett 15 dolláros óránkénti minimálbért vezetnének be és például a koronavírus-vakcinák gyártására és terjesztésére is többletforrásokat biztosítanának.

A képviselőház által elfogadott csomag most a szenátus elé kerül, ahol Joe Biden reményei szerint szintén gyorsan zöld utat fog kapni. A tavalyi évben az Egyesült Államokban már egy 2300 milliárd dolláros, majd egy közel 900 milliárd dolláros ösztönzőcsomagot is megszavaztak a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Borítókép: Wikimedia/Gage Skidmore