Nyílt levélben kéri Orbán Viktort a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya, hogy rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén a koronavírus-járvány miatt – írja a 444.hu.

A szakszervezet ezt azzal indokolta, hogy az intézmények nagy része már érintett valamilyen formában a járványügyi intézkedésben, vagyis egyre több intézményt kellett részlegesen vagy teljesen bezárni, és egyre több pedagógus betegszik meg, kerül kórházba. Hozzátették, hogy szerintük a vírus új variánsairól érkező információk szerint pedig nemcsak a dolgozók egészsége van fokozott veszélyben, hanem a tanulók és hozzátartozóik biztonsága is.

Levelükben említik azt is, hogy a pedagógustársadalom átlagéletkora 54 év, és sok közöttük a krónikus beteg, az oktatási intézmények munkavállalói ennek ellenére nincsenek kiemelt helyen az oltási programban. 

Szerintük a digitális munkavégzés elrendelése nem csak a járvány visszahúzódásához járulhat hozzá, és ha a zárás után az ágazatban dolgozókat is beoltják, szigorú járványügyi intézkedések mellett nemcsak az általános, hanem a középiskolák is kinyithatnak.

A PDSZ arra kéri Orbánt, hogy tegye félre politikai megfontolásait, mivel komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban, pedagógiai szakszolgálatokban, kollégiumokban, és egyes szakképző intézményekben, ahogy az azokat támogató intézményekben is.

Szerintük a random iskolabezárások nehezebb helyzetbe hozzák a szülőket, mintha szervezetten állna át az oktatás a digitális munkarendre, mert így a család felkészülhetne és megszervezhetné a gyermekek felügyeletét.

Emellett arra kérik a kormányt, hogy nyújtson támogatást a gyerekkel otthon maradó szülőknek és a munkáltatóknak a munkahelyek és jövedelmek védelméért. Erre az Európai Unió biztosított forrást. 

Orbán Viktor egyébként a péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a helyzet drámaian romlik, beszélt arról is, hogy a kormány további szigorításokon is gondolkozik, ezekről a következő napok fényében döntenek.

Borítókép: Pixabay/distelAPPArath