A Greenpeace felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOL az egyre súlyosbodó éghajlati- és ökológiai válságban kőolajkutat tervez az Őrségi Nemzeti Park területén. Ezért a zöld szervezet ügyfélként bejelentkezett a tervezett kút engedélyezési eljárásába, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben – áll a szervezet közleményében.

A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a MOL tavaly év végén engedélykérelmet nyújtott be „szénhidrogén termelési és kutatási célú kút lemélyítése” céljából az Őrségi Nemzeti Park területére a Vas Megyei Kormányhivatalhoz.

A Greenpeace  elfogadhatatlannak tartja, hogy a klíma- és ökológiai vészhelyzetben új szénhidrogén-termelő kutat létesítsenek, ráadásul egy nemzeti parkban.

Nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni. A várható kitermeléssel járó szén-dioxid-kibocsátás pedig még tovább fokozná a klímaválságot. Ezért a környezetvédő szervezet ügyfélként bejelentkezett a Vas Megyei Kormányhivatalnál az eljárásba, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel is fellépjen a beruházással szemben. 

A klímaválság miatt a helyzet egyértelmű: nem engedélyezhető semmilyen, fosszilis energiahordozók kitermelésére vonatkozó új beruházás Magyarország területén.

A biológiai sokféleség, a minket is fenntartó élő rendszerek összeomlásának közvetlen veszélye pedig megköveteli, hogy az egyre kevesebb, még természetes területünket itthon is megőrizzük. Ahogy az elemzések bemutatták, a már feltárt készletek kitermelése és felhasználása is veszélyezteti a másfél fokos növekedési limitet, azaz a Párizsi Klímamegállapodást. Az IPPC jelentése szerint az olajfogyasztásunkat a 2010-es bázisévhez képest 37%-kal kell csökkenteni világszinten 2030-ig – áll a közleményben.

Borítókép: Greenpeace Magyarország