Kézzelfogható, sőt elültethető eredménye van az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet paradicsomtájfajta programjának, májusban négy populáció kerül kereskedelmi forgalomba. A gazdaságba történő visszavezetéssel a növények genetikai állománya frissül, ellenállóbbak lesznek az időjárási és biológiai hatásokkal szemben.

„Nincs külön kinevezett kert, ahol méricskélünk, a termelő ökogazdaságokkal kutatunk együtt, olyanokkal, akik kíváncsiak a tájfajtákra. Minden fajnak, amit termesztenek, megvan a sajátos igénye, ami szükséges az életben maradáshoz. Ha a környezeti faktorok közül valami hiányzik, esetleg olyan kórokozó, kártevő támadja meg, ami veszélyezteti, legyengíti, akkor nem hoz annyi és olyan minőségű termést, ami gazdaságos” – mondta Papp Orsolya az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kertészeti kutatója a Very Important Planetnek a Magyarországon egyedülálló paradicsomkutatásról.

Színskála. Fotó: ÖMKi

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az intézet Magyarország egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóhelye. Többek között elfeledett hazai paradicsom-tájfajtákat is vizsgálnak azzal a céllal, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabbak újból teret nyerjenek a hazai kertekben, ismét lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és zamatos ízüket.

A paradicsomtájfajta-program még 2012-ben indult, három év alatt 28 gazdaság csatlakozott a kezdeményezéshez. A kutatásba később bekapcsolódott a Szent István Egyetem is, három termesztési szezonon keresztül tíz fajtát vizsgált részletesen egy doktoranduszhallgató. A magokat a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ biztosította, a palántákat az ÖMKi, a termelők pedig a termésmennyiségekről és a károsítókról szolgáltattak adatokat a közös munkához. A vizsgálatok alapján, ahogyan az várható volt, azonos paradicsomfajták esetén a kötött talajon termesztett fajták adták a leggazdagabb ízhatást.

Felcetlizve. Fotó: ÖMKi

Megállapították, hogy a károsítók tevékenységének súlyos gazdasági és népélelmezési következményei lehetnek. Például komoly károkat okozott a hazai mezőgazdaságban a burgonyabogár megjelenése, az invazív faj a második világháború után terjedt el, és természetes ellenség hiányában gyorsan elszaporodott. A tájfajták genetikai sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a változó környezethez és az újonnan terjedő károsítókhoz.

„Nagyon kevés faj, pusztán kilenc adja a világ összes növénytermesztésének a több mint 66 százalékát, ezért jó, ha van egy genetikai sokszínűségünk, ami több tájfajtát is jelenthet, az mindig egy biztos bázis, ahová vissza tudunk nyúlni baj esetén. A nemesítőknek és a termesztőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy az új károsítók ellen ezekből a kevésbé termesztett fajtákból olyat találjanak, amelyek ellenállóbbak, rezisztensebbek” – tette hozzá a kutató.

A tájfajták gazdaságokba való visszavezetésében pont ez a fontos: újból részt tudnak venni a lüktető életben, évről-évre kapják a különböző időjárási és biológiai hatásokat, így genetikai állományuk frissül. Nagy léptékben nézve, genetikai értelemben mindig biztonságosabb több kis populáció létezése, mint egy nagyé.

Kiválasztottak. Fotó ÖMKi

„A tápiószelei génbankban hűtött tárolókban őrzik a Kárpát-medencében gyűjtött élelmiszernövények tájfajtáinak szaporítóképleteit, és ezekből egy kisebb válogatást tesznek elérhetővé minden évben. Ha valakit nem érdekel a paradicsom, találhat más növényfajt is, minden magyar állampolgár hozzáférhet ezekhez a mintákhoz” –mondta Papp Orsolya.

Az ÖMKi igyekszik a termesztési eredmények, a kóstolók, valamint a beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat visszavezetni a kertekbe, ebben már van olyan áruházlánc is, ami a segítségükre van. A kínálatban a máriapócsi koktélparadicsom mellé tavaly bekerült a ceglédi sárga, a tolnai rongyos és a faddi tojásdad is. A palánták májusban kerülnek kereskedelmi forgalomba, a fagyosszentek után már ki is lehet ültetni őket.

Borítókép: ÖMKi