Kaktuszok is fenyegetik a hazai növényvilágot, a hegységeinkben és a Duna-Tisza közén is elszaporodtak, kiszorítva az őshonos növényeket.

Az Amerikai kontinensen őshonos kaktuszok a Kiskunsági Nemzeti Park cikke szerint napjainkra a télálló fajták a hazai kertekben is kedvelt dísznövényekké váltak. Európa mediterrán vidékein özönfajjá váltak és ez jó eséllyel máshol is az lesz.

A fügekaktusz vagy más néven medvetalpkaktusz és más bokorkaktuszok példányait már több helyen is megtalálták az országban a természetvédelmi őrök és a természetjárók, többek között a Pilisben, a Vértesben és a Kiskunságban is.

Ezek a fajok jól tűrik a téli mínuszokat, így jó vízáteresztésű talajra és napos helyre kerülve gyorsan megvetik a lábukat, szaporodásnak indulnak és telepeket képeznek, kiszorítva maguk körül minden más növényt.

A Duna-Tisza közén Ágasegyházán, Kunbaracson, Kunadacson, Tázláron és a Kéleshalmi-homokbuckákon is találtak már állományokat.  A legjobb, amit ilyenkor tehetnek, hogy eltávolítják őket, ahogy tették ezt az elmúlt napokban is Kéleshalomnál és Tázlárnál.

Gyakran kertből vagy temetőből kivadulva jutnak ki a környező gyepekre, vagy zöldhulladékként kerülnek a területre, esetleg szándékosan ülteti ki valaki feleslegessé vált növényeit.

A hajtásdarabok könnyen legyökeresednek, de magról is terjedhet.

Az ilyen fajokat zöldhulladékba sem szabad tenni, de otthon, a kertünkben is érdemes kerülni a tájidegen növényfajok ültetését.

Kiemelt kép: Pixnio