A legújabb kutatásból kiderült, hogy a kórházból hazaszállított koronavírusos páciensek 10 százaléka öt hónapon belül életét vesztheti a súlyos komplikációkba, míg egyharmaduk újból visszakerülhet a klinikák koronavírus-osztályaira – írja a Liner.hu.

A Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) csoport által készített tanulmányból megtudhattuk azt is, hogy a páciensek felénél kórházba szállításkor diagnosztizáltak valamilyen súlyos szövődményt, míg mindössze minden negyedik beteg esetében csak akkor találták meg a rendellenességeket, amikor már otthonukban lábadoztak.

Bebizonyosodott, hogy az 50 év alatti Covid-betegek meglepő módon sokkal hajlamosabbak a komplikációkra, bár azt is hozzá kell tenni, hogy esetükben rengeteg plusz tényező járulhatott hozzá állapotuk romlásához, úgymint az elhízás vagy a diabétesz.

A kutatás alátámasztotta és megmagyarázta azokat a korábbi feltételezéseket, melyeket az elhúzódó Covid-betegség nevű jelenséggel hoztak összefüggésbe, mely során a kórokozó megtámadhatja a májat, szívet, tüdőt és veséket.

Egy korábbi tanulmányban 47 780 koronavírus-beteget vizsgáltak meg, majd kiderítették, hogy a kórházba visszakerült páciensek közel 12 százaléka, vagyis 5 875 személy a hazaszállítást követő 140 napon belül életét vesztette.

Borítókép: Pixabay/neelam279