Kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a Föld mágneses pólusai 42 ezer évvel ezelőtt felcserélődtek, ami tökéletes párhuzamban áll azzal az időszakkal, amikor kipusztultak a neandervölgyi emberfajhoz tartozó utolsó egyedek – írja a Liner.hu a CNN-re hivatkozva.

Sydney-ben található Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) és a Dél-Ausztráliai Múzeum legutóbbi tanulmányában részletesen leírták, miként zavarta meg a pólusváltás a Föld atmoszféráján keresztül betörő napszeleket, amelyek a Homo sapiens legközelebbi rokonának pusztulásához vezethettek.

A kutatás alapján a Földet a veszélyes kozmikus sugárzásoktól megvédő mágneses mező a változás következtében lényegében megszűnt.

Chris Turney, a UNSW professzora elmondta, a szűretlen sugarak a levegőben található elektronokat széthasították, így ionizáció jött létre, majd ez az ionizált levegő elvékonyította az ózonréteget, ezáltal globális klímaváltozás lépett fel.

A publikációban a kutatók azzal a feltételezéssel álltak elő, miszerint a mágneses pólusváltás egy markáns éghajlatváltozást idézett elő, továbbá a Föld szinte minden szegletében északi fények és elektromos viharok jelentek meg az égbolton.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ismét egy pólusváltás felé tartunk, ami ha megtörténik, óriási katasztrófával járhat.

Borítókép: Pixabay/pennz