Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására – írja az MTI.

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament. Az Országgyűlés által most megerősített kormányrendeletek hatálya 90 napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását.

Az ellenzéki képviselők közül senki nem támogatta a javaslatot.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a mostani javaslat azért más, mint a novemberi, mert a Fidesz szerinte politikai elismerést vár az ellenzéktől az elmúlt három hónapért, miközben például az önkormányzatokkal „pitiáner játszmát játszanak”.

A DK szerint a kormány káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kér utólag hozzájárulást, miközben teljesen elvesztették a kapcsolatot a valósággal. Arató Gergely úgy látja hogy a kormánypártok arra kértek felhatalmazást, hogy tovább szórják az ország pénzét különféle beruházásokra, nekik kedves vállalkozó csoportok zsebeinek kitömésére, vagy a vadászati kiállításra.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt sérelmezte, hogy  a kormánypárti felszólalásokban egyetlen önkritikus mondat sem hangzott el.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke azért kritizálta a kormányt, mert szerinte a tavalyi felhatalmazás után kipakolták a pénzt a Gazdaságvédelmi Alapból. A párt miniszterelnök-jelöltje szerint az összeget nem válságkezelésre, hanem stadionokra, vadászati kiállításra, Mészárosra, és a haverok szállodáira költötték.

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője szerint a baloldalra nem lehet számítani  a járvány elleni védekezésben, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig úgy véli,  a 133 fideszes képviselő bátran lemondott arról a jogáról, hogy beleszólhasson a veszélyhelyzeti döntésekbe.

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Borítókép: Patera Kamilla