Áramütés végzett három Rothschild-zsiráffal a kenyai Soysambu rezervátumban. Az állatok halálát az alacsonyan futó elektromos vezetékek okozták – írja az MTI.

Az eset nagy felháborodást keltett az állatvédők körében, akik szerint 2019 óta 11 zsiráf, köztük legalább hat ilyen, különösen veszélyeztetett Rothschild-zsiráf pusztult el ugyanígy áramütés következtében. A Soysambu rezervátum azon kevés területek egyike, ahol még él ez a ritka faj, amelynek populációja folyamatosan zsugorodik. A becslések szerint összesen 670 egyed létezik, ezek többsége Kenyában, kisebb része Ugandában él.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat szerint az elmúlt években számos hasonló esetet jelentettek, nekik azonban nincs felhatalmazásuk arra, hogy saját hatáskörben intézkedjenek. 

A kenyai villamosenergia vállalat sajnálatát fejezte ki az incidens miatt és közölte, hogy módosítják a vonalvezetést az érintett területen. A magas állatokra veszélyt jelentő területet addig is körülzárták, hogy elkerüljék az eset megismétlődését.

Teljes megoldást mindazonáltal ez sem jelent, mivel a felszíni áramvezetékek a madarakat is tizedelik, néhány hete például több mint 50 flamingót öltek meg ugyanitt.

Borítókép: Twitter/TheGreenWar