A pandémiás helyzet és a kijárási korlátozások miatt a 2020-as évben szinte minden a digitális térben zajlott, az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal járt. Mit tehet egy nagyvállalat a műanyaghulladékának csökkentésért, és valóban az a környezettudatos döntés, ha a PET palackos termékek helyett alumínium dobozos csomagolást választjuk, vagy a műanyag bevásárlószatyrok helyett a textilből készült alternatívát? Konkoly-Thege Mátéval, Thege-Plastic Kft. ügyvezetőjével jártuk körül a témakört.

A vállalatoknak nemcsak a saját működésüket kell környezettudatossá tenniük, de vásárlóikat és beszállítóikat is a felelős gondolkodásra szükséges ösztönöznie, tehát több fronton kell fellépniük a környezetkárosítás ellen, például a szén-dioxid-kibocsájtás és az újrahasznosított anyagok felhasználásának terén. Hogy áll e kérdésben Magyarország, és mit tehet egy nagyvállalat a műanyaghulladékának csökkentésért?

Véleményem szerint, Magyarország igen kiszolgáltatott helyzetben van mind az Európai Uniós irányelvek, mind a globális piac szempontjából. Különböző érdekeket – köztük az állami, gyártói és fogyasztói – lenne szükséges összehangolni ahhoz, hogy valóban érdemi változásokat érjünk el ebben a kérdésben. Ma még nem mondhatja senki azt egy üdítőital-gyártónak, hogy ezentúl a terméküket értékesítsék környezetbarát csomagolásban, akár egy papírzacskóban, mert a globális érdekek, a profitorientált szemléletmód nem ezt kívánják, de talán ez idővel változni fog.

Bizony, sarkallni kell a piacot arra, hogy megoldást találjon az egyre égetőbb, mindannyiunk életére hosszú távon kiható problémára, és hiszem, hogy lesz is alternatíva.

A Thege-Plastic Kft.-ben, ahol műanyagipari gépek, például fröccsöntők és extruderek, valamint ipari robotok kereskedelmével foglalkozunk, teljes mértékben az EU-s irányelveket követjük. Noha mi is adunk el olyan gépeket, amelyek alkalmasak például műanyag bevásárlószatyrok gyártására, az egyszer használatos műanyagok betiltását abszolút jó iránynak tartom. Ma már egyre több műanyagipari szereplő van hasonló állásponton, és kiemelt figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra a teljes gyártási folyamat során. Ebben a technológiai fejlődés is nagy segítséget jelent.

Fröccsöntőgép

Amikor úgy hat-hét évvel ezelőtt megjelentek a magyar piacon a szervo-hidraulikus meghajtású fröccsöntő gépek, amelyek azóta standard megoldásnak számítanak, felére csökkentették az adott egység energiaszükségletét, ami jelentős környezeti, nem mellesleg pedig anyagi megtakarítást jelentett. Persze ahhoz, hogy a gépparkját mindenki le tudja cserélni környezetkímélő alternatívára, az áraknak is kedvezőeknek kellett lenniük, de az európai gép-gyártók mégis 10-15 százalékos felárral kezdték el árulni ezeket a megoldásokat, mi pedig azt gondoltuk, megkeressük a mindenki számára megfelelő megoldást. Amikor magam is beléptem az édesapám által alapított cégbe, az egyik első feladatom a kínai kapcsolatok kialakítása volt, aminek köszönhetően partnerségre léptünk a ChenHsong vállalattal, amelyet már tíz éve képviselünk, és amely évi 15 000 darab eladott fröccsöntő géppel a világ egyik legnagyobb gyártójának számít. A márka 30-40 százalékkal olcsóbban kínálja a berendezéseit, ami igen figyelemreméltó a megrendelőink számára, akik az alapanyagon és a szakembereiken egyébként sem szívesen spórolnának. Ha belegondolunk, ugyanez a folyamat zajlik jelenleg az elektromos autók piacán. Európában a környezetkímélő városi közlekedési eszközök drágák, ezzel szemben Kínában – kis túlzással – már gombokért hozzá lehet jutni olyan járműhöz, amely elvisz A pontból B-pontba.

Távol-Kelet sok szempontból előttünk jár, különösen igaz ez a darálógépekre, amelyek rendkívül fontosak a selejtek feldolgozása, az extrudálás szempontjából.

Magyarországon is egy viszonylag nagy piacról beszélünk, egyre többen állítanak üzembe gépsorokat, hogy regranuláljanak, azaz a műanyaghulladékot helyben hasznosítsák újra. És a kínai gép-gyártóknak köszönhetően mindez már nem csak egy misztikum. Ehhez tudni kell, hogy amikor műanyagot hasznosítunk újra, az anyag átmegy egy tisztítási folyamaton, kifésüljük a polimer láncokat, ami által jobb minőségű újrahasznosított alapanyagot kapunk, de vannak szegmensek, amelyek ettől függetlenül ódzkodtak a megoldástól. Ilyen volt az autóipar, de ma már egy 100-200 kg-os regranuláló berendezéssel saját maguk intézhetik az újrafeldolgozást, nem kell elszállítatni a hulladékot, ami a már említettekhez hasonlóan környezeti és anyagi haszonnal is jár.

Mit tartogat a jövő az élelmiszeripari csomagolóanyagoknak?

Az élelmiszer-csomagolóanyagok rendszerint műanyagok, mégpedig azért, mert egy korábban jelentkezett környezetterhelési problémára, nevezetesen, hogy bizonyos anyagokból, mint például az alumínium, nem állt rendelkezésre elegendő, ezt az anyagot találták megfelelő alternatívának. Noha a műanyagnak számos előnyös tulajdonsága van, de egyik fő hátránya, hogy nem képes megakadályozni, hogy a gázok, mint például az oxigén áthatoljanak a csomagoláson, ezáltal azt sem, hogy az élelmiszerrel érintkezésbe kerüljenek, pedig a csomagolásnak kiemelt szerepe van az élelmiszerek minőségének megőrzésében.

Az élelmiszeripar nagy kihívás elé néz. Az Európai Unió a termékcsomagolásokat érintő előírások új szabályozását szorgalmazza, és ezek bevezetése a magyarországi vállalkozásokra is nagy hatással lesz.

A helyzetet csak még összetettebbé teszi, hogy több – a csomagolási hulladékról és az egyszer használatos műanyagokról szóló – irányelv is megjelent az utóbbi időben. Az Európai Unió tehát jó ideje azon dolgozik, hogy a fenntarthatóságot az élelmiszeriparban is erősítse. Ennek egyik módja az élelmiszer-csomagoló iparban a fenntarthatóbb anyagok létrehozására tett kísérletek ösztönzése, az innovatív kutatások támogatása. Az úgynevezett nanoanyagok, a titán-nitrid vagy a titán-dioxid például javíthatják az anyag tulajdonságait, például könnyebbé és erősebbé tehetik azt, de lehetnek ezenkívül antimikrobiális tulajdonságaik is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az élelmiszerek frissek és ártalmas baktériumoktól mentesek maradjanak hosszú tárolási idő alatt is. Éppen ezért ma az élelmiszer ágazatban a nanoanyagok legfontosabb alkalmazási területei élelmiszereink csomagolásának fejlesztésére esnek. Magyar fiatal tudósokból álló Poliloop csapata egy olyan baktériumkoktélt állított össze, mely gyakorlatilag minden műanyaghulladékot képes egyszerűen lebontani, technológiájukra pedig már élelmiszeripari óriások is felfigyeltek!

Daráló

A hulladékcsökkentés a felelős vásárlással kezdődik. Valóban környezettudatos döntés, ha például a PET palackos termékek helyett az alumínium dobozos italcsomagolást választunk, vagy a műanyag bevásárlószatyrok helyett a textilből készült alternatívát?

Bizonyos gyártó cégek szerint a PET újrahasznosítási képessége rendkívül alacsony, ezzel szemben az alumínium italdoboz 100 százalékban és végtelenszer újrahasznosítható. Ami igaz is, viszont ne felejtsük el, hogy a műanyagot az alumínium helyettesítésére találták ki. A műanyag volt tehát a megoldás egy problémára, hiszen van ahol kikerülhetetlen, hogy fém kerüljön présgépbe. Ahogy kevés volt az alumíniumból, egyre kevesebb lett az autóipar által széles körben használt gumiból is. Ma már a tömítések és szigetelések esetében is műanyagot használnak, például a termoplasztikus elsztomert, amelyeket ugyanúgy lehet fröccsönteni, mégis gumihatásúak. Ezt a megoldást láthatjuk egyébként a fogkefék azon részén is, amiről sokan azt hiszik, gumi, miközben egy hőre lágyuló műanyag. Ezeket a számos iparágban bevált megoldásokat jobbra, környezetkímélőbbre cserélni hiú ábránd, mégpedig azért, mert jelen technológiai feltételek mellett egyszerűen nem tudunk jobbat előállítani. Tehát nem a műanyag a hibás, hanem az ember, aki azokat rosszul használja.

A textilszatyor működőképes alternatíva, de azt tudnunk kell, hogy előállításához több vízre van szükség, mint a műanyag szatyorhoz, nem beszélve a cellulózról. De az egyre több helyen megjelenő lebomlónak mondott műanyagszatyornak is van alapanyaga, tehát minidig el kell venni valahonnan. Ráadásul ezek sem komposztálhatóak, legalábbis otthoni körülmények között biztosan nem. Vannak ígéretes fejlesztések, az áttörésnek be kell következnie előbb-utóbb, de azt a végtelenül széles palettát, amit a műanyagok kínálnak, nem fogják tudni kiváltani sem a csomagolóiparban, sem az autóiparban, sem az építőiparban.

Először is megfelelően kellene szabályozni, mert hiába gyűjtik szelektíven a műanyagot, mivel rengeteg féle van (polipropilén, poliamid, PET, polisztirol és még sorolhatnánk), csak kismértékben, de leginkább egyáltalán nem dolgozhatóak fel együtt, nem lehet automatizálni a folyamatot.

Jómagam az egyneműsítésben látom a kulcsot, aminek ugyan ára van, de erre való a verseny, a vevő majd eldönti, mire költi a pénzét. Példának okáért, nézzük meg, milyen anyagokból áll össze egy PET-es üdítőital. A címke polietilén, a kupak polipropilén, és ott van maga a test, ami PET. Egy tárgy tehát háromféle műanyagból tevődik össze, de miért ne lehetne PET a kupak, a címkét pedig gravírozni? Ha így lenne, akkor gyakorlatilag egyben mehetne újrafeldolgozásra, és rögtön három-négy fázissal lehetne csökkenteni a folyamat munkaigényességét. De mindez nemcsak környezeti, hanem üzleti kérdés is, hiszen a PET kupak drágább lenne a mostaninál, ami akár csak egymillió palacknál is jókora többletköltséget jelentene.

A pandémiás helyzet és a korlátozások miatt a 2020-as évben az online kereskedelem növekedése rengeteg plusz csomagolási hulladékkal járt, hiszen az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlott, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét. Mit tesz a környezet védelme érdekében a Thege-Plastic Kft.?

Minden ember számára egyre fontosabb a tudatos hulladékgazdálkodás, a hulladék keletkezésének megelőzése, a keletkezett mennyiség csökkentése, a termékek újrahasználata, valamint az újrahasznosítás fontossága. Igyekszünk ösztönözni a vásárlóinkat környezettudatos megoldások vásárlására. A VA Elektronika Zrt. például a Thege-Plastic Kft. által forgalmazott ChenHsong fröccsöntő gépeiből állított hadrendbe öt darabot, aminek köszönhetően a cég akár 80 százalékos villanyszámla csökkenéssel is számolhat, ami a versenyképesség mellett a környezeti terhelést is mérsékli.

Mi magunk nem foglalkozunk gyártással, ez a kezdetektől így van, nem szeretnénk a saját vásárlóink konkurenciái lenni, ezért nem jelentkezik nálunk műanyagipari hulladék.

Minden mást, így akár az irodai hulladékot szelektíven gyűjtjük, azt hiszem, ennek ma már teljesen természetesnek kell lennie nemcsak egy műanyagipari vállalkozás, de egy magánember életében is.