A „fehér köpenyesek” napját tartották meg szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avattak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget.

Amint a Turizmus.com a távirati iroda alapján beszámol róla: a kórházakban az orvosok és a betegek a halottakról emlékeztek meg ezen a napon, amelyet mostantól minden év február 20-án meg fognak tartani. A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno volt, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avattak fel.

Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrin egy aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála.

A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból. Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg gyűrűbe fogta a várost. Az új koronavírus-járvány megérkezett erre a kontinensre is.

Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.

Kiemelt kép: Pixabay