Ahogy a kékcinegék és a széncinegék megtanulták kinyitni az ajtók elé tett tejes üvegeket, úgy az emberekkel évezred óta együtt élő egerek is okosabbak lettek a Max Planck Evolúciós Biológiai Kutatóintézet legújabb tanulmánya szerint, amelyről a National Geographic számol be.

Minden jel szerint az ember közelében élő állatoknak jobb értelmi képességekre, innovatív, rugalmas viselkedésre van szükségük az alkalmazkodáshoz.

A most ismertté vált tesztek során hét problémamegoldó feladatot kellett az egereknek elvégezniük, a végén lisztkukac jutalom várta őket. A feladatok között például különböző fedelek elmozdítása szerepelt, vagy egy csőből kellett az egérnek egy kis golyót kivennie.

Az eredmények szerint azok az egerek, amelyek hosszabb ideje az emberrel éltek, jobb teljesítményre voltak képesek.

Igazolták azt az elméletet, hogy minél változékonyabb környezetben él egy állat, annál jobban szüksége van a kognitív képességeire.

A különösen változékony emberi környezet kimondottan okosabbá, ügyesebbé teszi a házi egereket, amelyek először 11 ezer éve, a közel-keleti növénytermesztéssel társultak az emberhez.

Kiemelt kép: Pixabay