Február 15-én jelent meg a hír, mely szerint országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, és egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna új szénhidrogénkutat a Mol – számolt be róla a Hvg.hu.

A lap megkeresésére kiemelték, hogy számos téves információ kering az Őriszentpéter közelében tervezett fúrással kapcsolatban, például nem is kőolajat, hanem földgázt keres ott a vállalat.

„A munkálatokat addig nem kezdjük el, amíg lakossági fórum keretében nem egyeztettünk a helyiekkel, és nem tisztáztunk minden felmerülő kérdést. Ahogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi, sort kerítünk ezekre a személyes találkozókra, de addig is folytatjuk a konzultációt az illetékes hatóságokkal és az önkormányzattal” – írta a Mol.

A közleményükben szerepel, hogy eddig terepszemlén kívül más tevékenység nem történt még az érintett területen.

Jelenleg több alternatív pontot vizsgálnak közösen a hatóságok munkatársaival és figyelembe veszik a madarak fészkelési és költési időszakát is. Elmondásuk szerint mindössze pár hetet vennének igénybe a munkálatok a területen, és utána természetesen vállalják a tereprendezést, és minden olyan felújítási munkálatot el fognak végezni, amely a fúrás után szükséges.

Borítókép: Wikipédia