A 2050-re kitűzött klímacélok elérése érdekében Európa a hidrogénnel kapcsolatos beruházások kapcsán az élre tört, itt található a globális projektek fele, amelyek elsősorban a környezetbarát, zöld hidrogénre fókuszálnak. Az évtized során így jelentős mennyiségű pénz áramolhat a terület felé a korábbiakhoz képest – írja a Portfólió.hu.

Az Európai Unió elsősorban azért támogatja a hidrogénes projekteket, hogy elérje a 2050-re kitűzött klímavédelmi célokat. A hidrogén, amennyiben megújuló energiaforrás segítségével állítják elő, akkor közel nulla károsanyag-kibocsátással jár.

Ez azért fontos, mivel jelenleg nagy részét földgázból állítják elő, ami szennyezőbb, de itt is lehetséges szén-dioxid-leválasztás alkalmazása.

Az EU tervei szerint már az évtized végére 40 gigawatt kapacitással bíró elektrolizátort telepítene, amellyel környezetbarát, zöld hidrogént lehetne előállítani. Jelenleg csak minimális, 0,1 gigawattnyi áll rendelkezésre, így van tér a bővítés előtt. A cél, hogy az így előállított hidrogént felhasználják fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére egyes szén-dioxid-intenzív ipari folyamatokban, mint amilyen az acélipar vagy a vegyipar, de a közlekedésben is szerepet játszhat.

A Hidrogén Szövetség adatai szerint a jelenleg globálisan bejelentett 228 hidrogénes projekt 55 százaléka Európában van, vagyis összesen 126.

Ezekből a legtöbb pedig már az évtizedben elindul, és leginkább a zöld hidrogénre, illetve a szén-dioxid-leválasztásra fókuszál. Ha mindegyik projekt megvalósulna globálisan, akkor a beruházások mértéke 2030-ra elérné a 300 milliárd dollárt. Ebből Európa részesedése 45 százalék lenne.

A Hidrogén Szövetség szerint azért jár Európa az élen, mivel már korán elkezdte a befektetéseket a hidrogénbe, illetve a megfelelő politikai támogatás is megvan hozzá. A szövetség tagjai a hidrogénes beruházások mértéket a hatszorosára emelnék 2025-ig a 2019-es szintekhez képest.

Borítókép: Hidrogén-szerelvény. Pixabay/hpgruesen