A SzabadaHang felületén indult egy kampány, amely azt tűzte ki céljául, hogy megakadályozza az Őrségbe tervezett kőolajkút építését. A nyílt levelük címzettje a Vas Megyei Kormányhivatal, Őriszentpéter Önkormányzata és az Őrségi Nemzeti Park.

Az írást változtatás nélkül közöljük:

Az őriszentpéteri és más őrségi falvak lakóinak és az Őrségbe látogató, pihenni vágyó turisták, nevében kérjük, a MOL Őrség Szénhidrogén Kft által a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon benyújtott engedélykérelem elutasítását! A helyi önkormányzattól, valamint az Őrségi Nemzeti Parktól, kérjük a projekt elutasítását, a helyi értékek védelmét!

Az Őrségi Nemzeti Park területén fekvő Natura 2000-es területen tervezett, Őriszentpéter belterületétől csupán 400 méterre fekvő tervezett kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot. Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki. Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben! Kérjük az engedélyező hatóságoktól a projekt engedélyeinek megtagadását!