Büdös, szinte minden nap mosni kell, az áztatás sem úszható meg, olykor pedig a kézzel való rásegítés sem. Ha ennyire macerás, mégis milyen érvek szólnak a mosható pelenka mellett? Mutatunk néhány szempontot.

1. Kisebb ökológiai lábnyom

Egy tanulmány szerint egy baba átlagosan 4-6 ezer pelenkát használ el, amíg szobatisztává válik. Ehhez körülbelül egy tonna fa felhasználására van szükség, nem beszélve a gyártáshoz szükséges vízről és energiáról. A mosható pelenka tisztítása nem képzelhető el víz nélkül, de még mindig kevesebb kell belőle, mint eldobható rokonához. Utóbbi a tanulmány szerint a biológiailag nem lebomló szemét harminc százalékát teszi ki.

Mindezek miatt nem csoda, hogy a mosható pelenkák ökológiai lábnyoma lényegesen kisebb, mint a kukába való társaié.

Ha nem szárítógépezünk és a készletet megörökli a kistesó vagy egy másik gyermek, akkor az üvegházhatás-kibocsátási mutatók is jelentősen javulnak. Az eldobható pelusos módszer haladó szintje egyébként az, amikor egyesével egy külön is zacskóba is becsomagolják. Aki cserélt egy nap tizenegyszer pelenkát, az tudhatja, hogy egy hónap alatt mennyi műanyagszemét termelhető ezzel a módszerrel.

2. Az ára

Eldobható pelenkára jó esetben is több tízezer forintot költ egy család évente egyetlen gyermek esetén. Természetesen márkafüggő is, de ez könnyen átlépheti a 100 ezer forintot 12 hónap alatt. A mosipelus viszont egyszeri befektetés, körülbelül 50-70 ezer forintból meglehet az egy vagy két teljes szett, ami egy gyerkőcnek elég szobatisztaságig a növekedési ugrásokat is beleszámítva. Beszerezni ma már annyira nem is bonyolult, rendelhető a neten is, de szinte bármelyik bababoltban kapható, ráadásul egyre több a magyar gyártó.

Ha valaki mégis sokallja az árát, az könnyen beszerezheti használtan is.

3. Jobb a bababőrnek

Ha kiszámoljuk a mosipelussal járó macerát, azt kapjuk, hogy naponta körülbelül 20 perccel vesz el többet egy szülő idejéből, mint a hagyományos. Na, jó, egy kezdetben még bénázó szülőnek lehet, hogy 45 perccel is több lehet, de ebbe tényleg hamar bele lehet jönni, csak rutin kérdése.

Talán motiváló, hogy ezzel a macerával nemcsak a környezetnek, hanem a gyermekünknek is segítünk, hiszen így a bőre nem érintkezik az eldobhatóban megtalálható vegyszerekkel.

A pelenkakiütést is el lehet felejteni, ezzel pedig a rengeteg krém is elhagyható, amit legtöbbször a hagyományos pelenka okozta piros foltok miatt kennek a szülők a babapopsira.

4. Közösségi élmény

Boldogok a pelenkások. Pixabay/heymattallen

Aki szereti az ilyesmit, annak jó közösségi élményt is nyújthat a mosipelusozás. Hasonszőrű szülők mosiklubokat hoztak létre a Facebookon, ahol megvithatóak a legújabb trendek, de eszeveszett hajsza is indulhat egy-egy nehezen beszerezhető márkáért.

Ezekben a csoportokban a szülők számos más témában is adnak egymásnak tippeket, ötleteket.

5. Jobb embernek érzed magad

Macerás a sok a mosás, a teregetés pláne. Ha az esti altatás után még elő kell áztatni, ki kell dörzsölni a pelusból a kifolyt végterméket, mielőtt a gépbe raknánk, akkor még inkább fárasztó.

A nap végére azonban elmarad a lelkiismeret-furdalás, amit az elképesztő mennyiségű hulladéktermelés vált ki. Nem túlzunk: egy átlagos háztartásban pelusos gyerkőc esetén a vegyes hulladék 70 százalékát az eldobható pelenka teszi ki. e

Borítókép: Pxhere