Pénteken kezdte meg munkáját az ellenzéki pártszövetség Covid 2021 Vizsgálóbizottsága, amelynek célja a jelenlegi járványügyi és gazdasági helyzet áttekintése volt.

Inkább Fradi-Juve

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a bizottság vezetője az első ülést után elmondta, voltak előre nem látható problémák, de Orbán Viktor és kormánya a járvány elleni védekezésben, valamint a gazdasági élet támogatásában is igen gyengén teljesített.

A sajtótájékoztatón hozzátette, hiába tagadja a kormány, halálozási statisztikában Európában és a világon is élen járunk.

„Az intézkedések helyett még november elején is Ferencváros-Juventus labdarúgó mérkőzést rendezett Orbán Viktor. A gazdasági szakemberektől azt is megtudtuk, hogy a 3600 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapból optimista számítások szerint is csak 900 milliárd forintot költött a kormány valóban a gazdaság problémáinak megoldására” – fogalmazott a politikus. Szabó Tímea beszélt még a 300 milliárd forintos hadiipari gépvásárlásról, a kiemelt közúti projektekre költött 318 milliárdról, valamint a vadászati világkiállításra költött 64 milliárd forintról is.

Katasztrofális munka

Az MTI szerint Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője a négyórás, a képviselői irodaházban tartott bizottsági ülés után katasztrofálisnak minősítette az Orbán-kormány koronavírus-járvány alatti teljesítményét.

Míg az ország bukott az elmúlt egy évben, munkahelyek százai, ezrei szűntek meg, addig Orbán Viktorék nyertek mindezen – fogalmazott.

Szerinte míg a magyar vállalkozók tönkrementek, „a kormány kézből etetett oligarchái, strómanjai milliárdokat kaszáltak”, a „Mészáros-Tiborcz-tengely” húzta be az uniós források nagy részét. Sürgette, hogy a mikro- és a kisvállalkozások kapják meg az elmúlt évi árbevételük 80 százalékát, a munkájukat vesztett „melósok” pedig a bérük 80 százalékát a gazdaságvédelmi alap terhére.

Megbukott válságkezelés

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője is úgy látta, hogy Orbán Viktor válságkezelése megbukott. Azt mondta, átlátható és felelős gazdaságpolitikai döntésekre, azonnali költségvetési átcsoportosításokra van szükség.

Azonnal le kell állítani a látszat- és a presztízsberuházásokat – szólított fel, azt javasolva, hogy ezeket a forrásokat a családokra fordítsák.

Az ellenzéki politikus azt mondta, segíteni kell az önkormányzatokat, továbbá azonnali hatállyal fel kell függeszteni a nemzeti vagyon elherdálását is. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke úgy értékelt, a Fidesz és Orbán Viktor nem tud kormányozni, most, amikor itt van a baj, megmutatkozott, mennyire nem készítették fel az országot a járványra. Hozzátette: a kormány nem segíti az embereket, a családokat és a vállalkozásokat, elmarad a bértámogatás, a táppénz kifizetése. Jelezte, az ellenzéknek az a dolga, hogy a 2022-es kormányváltásra készülve olyan programot adjon, amely irányt mutat és kivezeti az országot a gazdasági és szociális válságból.

Hiányzik a bizalom

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta, fájlalja, hogy európai viszonylatban Magyarországon mennyire rossz a válságkezelés; míg itt csak minden huszadik embernek ad támogatást a kormány, addig Ausztriában minden ötödiknek.

Felháborítónak nevezte, hogy bár meghívták őket a testület ülésére, a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg.

Szerinte a bizottság ülésén „nem pártos információk” hangzottak el, ugyanis a szegénységnek, a válságnak nincs pártszínezete. Azonnali intézkedéseket javasolt, például SZÉP-kártya alszámláin lévő összegek átcsoportosítására, a bürokrácia csökkentésére, illetve minimáljövedelem biztosítására a válságban.

Cseh Katalin elmondta, az egészségügyi válság kezelésének nulladik lépése a bizalom, ehhez képest azt látni, hogy titkolják az oltási tervet és olyan vakcinákat engedélyeznek, amelyekről keveset tudni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke véleménye szerint Magyarországon bizalmi válság van, irányítási káosz és nagyfokú késlekedés.

Jelezte, az ellenzék által létrehívott bizottság egyik legfontosabb célja, hogy a magyar emberek széles körű információkhoz jussanak a vírusról, a járványról.

Az irányítási válsággal kapcsolatban nagy hibának nevezte, hogy nincs önálló egészségügyi minisztérium és hogy szétverték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). A szocialista politikus is úgy látta, hogy a nyáron nem csinált a kormány semmit, nem készítette fel az országot a járvány második hullámára.

Borítókép: MTI/Krizsán Csaba